Razlika dodatnog prihoda i dodatne štednje ministra je skoro 1,6 milijuna eura. Gdje su ti novci — ne zna se


       Ključan detalj iz imovinske kartice koji je Grlić Radman prešutio: gdje je nestalo 1,6 milijuna eura?

PišeJasmin Klarić


       Ključan detalj iz imovinske kartice koji je Grlić Radman prešutio: gdje je nestalo 1,6 milijuna eura?

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa očito nemaju namjeru ispitivati što se dogodilo s tih 1,6 milijuna eura. Odgovorili su nam da nemaju uvid u bankovne račune, ali da «na svojim edukacijama kao i kroz dana mišljenja upućuje obveznike da sve rubrike ispunjavaju istinito i potpuno»


       Ključan detalj iz imovinske kartice koji je Grlić Radman prešutio: gdje je nestalo 1,6 milijuna eura?

PišeJasmin Klarić prije 6 sati 54 preporuka

Ni nakon objavljene detaljno ažurirane imovinske kartice ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, ni nakon maratonske saborske rasprave o njegovom opozivu, javnost i dalje nema odgovor na ključno pitanje: Di su pare?

Iako je ministar u dopunjenoj kartici minuciozno naveo sve ranije nedostajuće prihode, ne samo milijunsku dividendu koju je primio na ime vlasničkog udjela u Agroproteinki, primjerice, zabilježio je čak i svotu od 505 eura kao prihod od kapitala, i dalje nije jasno što se s tim novcem – dogodilo.

Šutnja sa Zrinjevca

Naime, Grlić Radman u odnosu na svoju posljednju imovinsku karticu (iz siječnja ove godine) nije stekao niti jednu nekretninu, a unatoč više od 1,8 milijuna eura novoprijavljenih prihoda u ovotjednom ažuriranju, u rubrici štednja iznos je povećan za samo 250 tisuća eura. Di su, dakle, pare?

Na konkretno pitanje o nesrazmjeru od skoro 1,6 milijuna eura između novoupisanih prihoda (ukupno cca 1,8 milijun eura) i novoupisanog iznosa štednje (sa 1,1 je povećana na 1,35 milijuna eura), iz Ministarstva nam nisu odgovorili ni na današnji upit (kao ni dva slična u posljednja tri tjedna). Kontaktirali smo direktno i ministra želeći doznati što se dogodilo s tom razlikom, no ni od njega nismo dobili nikakav odgovor.

Gdje je nestalo 1,6 milijuna eura?

Pitanje nije nimalo bezazleno. Naime, iznos štednje ne bi trebao obuhvaćati samo svotu na štednom računu u banci, već svu ušteđevinu u obliku novca ili kriptovaluta koje dužnosnik drži na bilo kojem računu ili, u krajnjoj liniji, kod kuće “u čarapi”. Samo tako bi imovinska kartica i imala smisla kao mehanizam za kontrolu potencijalnog sukoba interesa – inače javnost zapravo ni ne bi mogla znati kolika je imovina dužnosnika, kako se i na koji način mijenja kroz vrijeme.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu bi skoro 1,6 milijuna eura kojih prvo nije ni bilo, a sad se pojavljuju kao prihod koji se nigdje drugdje ne iskazuje (u novim nekretninama, pokretninama ili kao veći iznos štednje) morali upaliti sve moguće crvene alarme u tijelu koje se bavi sprječavanjem sukoba interesa. No, sudeći po odgovoru koji smo danas dobili iz Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ne da nema alarma, nego ga neće ni biti.

Povjerenstvo ne može znati

Pitali smo ih, naime, je li ministar potencijalno prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa time što je prijavio nove, milijunske prihode, koji se ne vide u njegovoj povećanoj štednji. Sukus odgovora je da Povjerenstvo to ne može znati. Naime, iz tog tijela se konstatira kako su u mogućnosti utvrđivati nesklad samo za one rubrike u kojima se nalaze podatci koje mogu dobiti od nadležnih tijela. U bankovne račune dužnosnika, pak, odlukom Ustavnog suda iz 2012. godine, ne smiju zalaziti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Di su pare”, tako, ostaje pitanje na koje ne samo da javnost neće dobiti odgovor, nego se radi o pitanju na kojeg ni ne može biti odgovora, ukoliko u nekom trenutku sam Grlić Radman ne odluči objasniti što se dogodilo. Istina, Povjerenstvo bi možda moglo inzistirati od ministra da objasni ovaj 1,6 milijuna eura duboki nesrazmjer u njegovim primitcima i imovini koju je prijavio, ali, s obzirom na odgovor koji smo dobili, a u kojem se jednostavno utvrđuje da nemaju uvid u bankarske račune, očito da nemaju takvu namjeru.

Istinito i potpuno

U mračnoj slici koju ostavlja takva vrsta “kontrole” nad imovinom dužnosnika, međutim, postoji ipak i tračak svjetlosti. Nakon što su nam, naime, odgovorili kako, eto, ne mogu provjeravati račune dužnosnika, iz Povjerenstva su poručili i sljedeće: “Međutim, Povjerenstvo ističe kako na svojim edukacijama kao i kroz dana mišljenja upućuje obveznike da sve rubrike ispunjavaju istinito i potpuno, kao što je uostalom i propisano Zakonom o sprječavanju sukoba interesa”.

Di su pare, dakle? Tamo gdje, istinito i potpuno, kaže dužnosnik. Ili, kao Grlić Radman, jednostavno ne kaže. “Pogledajte imovinsku karticu pa će sve biti jasno”, izjavio je ministar ovog tjedna u Saboru. I doista, iako se ne zna ništa o tome što je bilo s najvećim dijelom novca koji je zaradio – sve je jasno.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr