Ostaje posve nejasno zašto su tužbe uopće pokrenute prije dvije godine


       Kraj jedne od bizarnijih saga. Sveučilište konačno odustalo od tužakanja meteorologa koje je pokrenuo Boras

PišeDora Kršul


       Kraj jedne od bizarnijih saga. Sveučilište konačno odustalo od tužakanja meteorologa koje je pokrenuo Boras

FOTO: Pixsell/ilustracija Telegram


       Kraj jedne od bizarnijih saga. Sveučilište konačno odustalo od tužakanja meteorologa koje je pokrenuo Boras

PišeDora Kršul prije 37 minuta 17 preporuka

Sveučilište u Zagrebu povlači dvije tužbe protiv Državnog hidrometeorološkog zavoda kojima su meteorolozima blokirali da si na Kampusu Borongaj, na zemljištu koje im je država dodijelila još 2017., izgrade novu upravnu zgradu. Ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan Picek u četvrtak nam je potvrdila da su sa Sveučilištem potpisali sporazum o nagodbi kojim se jedna tužba povlači, dok se oko povlačenja druge tužbe traži zakazivanje ročišta kako bi bila sklopljena sudska nagodba. Riječ je o tužbama o kojima Telegram izvještava posljednje dvije godine.

Sveučilište je još pod upravom bivšeg rektora Damira Borasa pokrenulo sporove pred Upravnim te Trgovačkim sudom; prvi za poništenje građevinske dozvole meteorolozima za izgradnju njihove nove zgrade na Kampusu Borongaj, a drugi za poništenje ugovora kojim je država meteorolozima dodijelila nekretninu na Borongaju. Istovjetne i istovremene tužbe protiv DHMZ-a pokrenuo je i Fakultet hrvatskih studija. U tom slučaju, jedna je tužba još ranije povučena, dok je Fakultet drugi spor izgubio pa mora platiti astronomske sudske troškove.

Konačno nova zgrada

Povlačenje ovih tužbi za Državni hidrometeorološki zavod znači da konačno mogu krenuti u smjeru izgradnje svoje nove upravne zgrade, nakon što im je stara na zagrebačkom Griču uništena u potresu. Ravnateljica DHMZ-a kaže nam kako su u aktualnoj financijskoj omotnici osigurana EU sredstva za ovaj podvig, koji će osim nove zgrade uključivati i jačanje kapaciteta DHMZ-a za potrebe prilagodbe na klimatske promjene. Pripremaju novu studiju izvodljivosti i stvari bi se sada konkretnije trebale početi odvijati.

Na povlačenje tužbi koje je Sveučilište pokrenulo za mandata bivšeg rektora, čekalo se punu godinu mandata novog rektora, Stjepana Lakušića. Tijekom protekle godine, i na Senatu Sveučilišta bilo je pitanja o tužbama; postavljao ih je, proizlazi iz zapisnika sjednica, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Planinić čiji odsjeci blisko surađuju s DHMZ-om. O povlačenju tužbi, doznajemo, odlučeno je tek nakon posljednje sjednice Senata Sveučilišta prije tjedan dana.

Visoki troškovi za faks

Osim tužbi Sveučilišta pred Upravnim i Trgovačkim sudom, istovjetne tužbe prije dvije godine podnio je i Fakultet hrvatskih studija, čiji bi susjedi na Kampusu Borongaj trebali postati meteorolozi. Kako doznajemo, Fakultet hrvatskih studija još je ranije povukao svoju tužbu pred Upravnim sudom, međutim tužbu pred Trgovačkim sudom pravomoćno su izgubili. Izvijestili smo kada je u prvom stupnju na Trgovačkom sudu odbijena njihova tužba. Njome su osporavali ugovor kojim je država meteorolozima dodijelila nekretninu na Borongaju na korištenje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Fakultet se na presudu žalio, a Visoki trgovački sud u međuvremenu je potvrdio prvostupanjsku presudu prema kojoj Fakultet hrvatskih studija sada mora platiti 25.369 eura, odnosno 191.150 nekadašnjih kuna sudskih troškova. Kao i na početku ove sage, ostaje posve nejasno zašto su Sveučilište u Zagrebu i Fakultet hrvatskih studija pokretali ove tužbe koje se sada ili povlače ili, pak, za sobom povlače ozbiljne financijske izdatke za ove visokoškolske ustanove.

Source link: www.telegram.hr