Podijeli :

OGLAS

Sebija Izetbegović: Nikšić i njegova Vlada su nezakonito i protivno Statutu KCUS-a smijenili članove Uprave, doći će do tužbi Vijesti Autor: N1 BiH 04. okt 202323:07 0 komentara Podijeli :

Sebija Izetbegović: Nikšić i njegova Vlada su nezakonito i protivno Statutu KCUS-a smijenili članove Uprave, doći će do tužbi

N1/ F.Z.

Direktorica KCUS-a i zastupnica Skupštine KS Sebija Izetbegović, kojoj je oduzeto akademsko zvanje, oglasila se nakon što je Vlada FBiH danas smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a. Ističe kako je smjena sprovedena nezakonito i protivno Statutu KCUS-a.

Izetbegović navodi kako je premijer FBiH Nermin Nikšić, kojeg naziva “nametnutnim premijerom”, “nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure te kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a”.

“Premijer koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut je suspenzijom Ustava na jedan dan. Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini. Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili. Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a. Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva. Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu”, navela je Izetbegović na Facebooku.

Podsjetimo, Vlada FBiH danas je smijenila UO i NO KCUS-a što je, kako se ranije navodilo, jedna od preduvjeta za smjenu Sebije Izetbegović sa čela ove zdravstvene ustanove. Njen mandat ističe u januaru. Izetbegović je ranije oduzeto akademsko zvanje, a prekinut joj je i radni odnos na Medicinskom fakultetu UNSA.

Dragan Stevanović imenovan za člana Upravnog odbora KCUS-a, oglasio se za N1: Neće odmah biti dobro

Source link: ba.n1info.com