Podijeli :

OGLAS

Podnesena žalba sudu u Strazburu u predmetu “Kovačević protiv BiH” Vijesti Autor: N1 BiH 05. okt 202320:45 0 komentara Podijeli :

Podnesena žalba sudu u Strazburu u predmetu “Kovačević protiv BiH”

FREDERICK FLORIN/AFP

Agentice Bosne i Hercegovine pred Sudom za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić i Jelena Cvijetić podnijele su žalbu ovom sudu na presudu u predmetu “Kovačević protiv BiH”, potvrdio je Federalnoj televiziji Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava je presudio da je Slavenu Kovačeviću, kao biraču i građaninu Sarajeva, uskraćeno pravo da glasa za kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Sud je konstatovao da je Predsjedništvo BiH državna institucija i da bi svi građani morali imati pravo da biraju sve članove Predsjedništva BIH. Time je, faktički, Sud utvrdio da je, pored etničke diskriminacije, u Bosni i Hercegovini na snazi i teritorijalna diskriminacija.

Da bi se ta diskriminacija otklonila, nužno je imati jednu izbornu jedinicu prilikom izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Source link: ba.n1info.com