U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država i dalje traju žustre rasprave o financiranju podrške Ukrajini. Ove rasprave, iako se vrte oko brojki u proračunu, zapravo se bave nečim mnogo važnijim: globalnom sigurnošću i ulogom Sjedinjenih Američkih Država u očuvanju te sigurnosti.

Podrška Ukrajini od strane Sjedinjenih Američkih Država u njezinom suprotstavljanju ruskoj agresiji jedna je od najefikasnijih i strateški najvažnijih akcija Washingtona nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Razmotrimo zašto je to tako.

Prije svega, podrška Ukrajini pridonosi oslabljivanju režima Vladimira Putina. Taj režim aktivno nastoji obnoviti utjecaj Rusije u postsovjetskom prostoru, a Ukrajina je važan strateški cilj u toj geopolitičkoj borbi. Bez podrške SAD-a, Ukrajina bi se našla pod još većim pritiskom iz Moskve.

Drugo, podrška Ukrajini pridonosi jačanju euroatlantskog savezništva. SAD i njihovi zapadni saveznici priskočili su u pomoć Ukrajini, demonstrirajući jedinstvo u suočavanju s ruskim agresijama. To je poslalo snažan signal da zemlje NATO-a i Europske unije zajedno snose odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti.

Treće važno postignuće je to što je pomoć Ukrajini pomogla spriječiti naoružanu eskalaciju u Tajvanskom tjesnacu. Odlučnost Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u obrani Ukrajine poslužila je kao primjer drugim potencijalnim konfliktima. To je stvorilo atmosferu opreza i ograničenja u svjetskoj politici.

Sljedeći ključni argument je ekonomske prirode. SAD su uložile znatno manje resursa u podršku Ukrajini nego u Afganistanu i Iraku, za red veličine. To nedvojbeno ukazuje na ekonomsku učinkovitost ulaganja. Štoviše, tijekom podrške Ukrajini, SAD nisu izgubile nijednog vojnika, dok su u Afganistanu i Iraku poginula gotovo 7.000 američkih vojnika. To je primjer kako diplomatska i ekonomska sredstva mogu biti učinkovitiji alati nacionalne sigurnosti od vojnih operacija.

Četvrto tvrdnja se odnosi na korupciju. Ponekad mediji tvrde da pomoć koja je stigla Ukrajini završava u korumpiranim džepovima. Međutim, unatoč tim tvrdnjama, nema dokaza o nepravilnom korištenju sredstava koje je Kijev primio od Sjedinjenih Američkih Država. Ukrajina se odlučno bori protiv korupcije i provodi reforme, a podrška SAD-a u tom kontekstu ima smisla i potporu.

I, naposljetku, sažimajući, važno je shvatiti da podrška Ukrajini od strane Sjedinjenih Američkih Država nije samo čin prijateljstva. To je strateški važan izbor koji pridonosi stabilnosti i sigurnosti u regiji i svijetu. S kontinuiranom podrškom saveznicima, Ukrajina ima stvarne šanse za pobjedu. Njezin uspjeh bit će zajednička pobjeda demokracije nad autoritarizmom i revanšizmom u svijetu.

Dakle, financiranje podrške Ukrajini od strane Sjedinjenih Američkih Država ima dugoročne posljedice i predstavlja važnu investiciju u globalnu sigurnost. To ne koristi samo Ukrajini, već i jača demokratske vrijednosti i mir u svjetskoj politici.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vesti»