Hovenijer: Zajednica srpskih opština ne sme da ima izvršna ovlašćenja

Foto: Ambasada SAD, zvanična fotografija

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju Kosovo mora da ispuni, ali ona treba da bude u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine i ne sme da ima izvršna ovlašćenja, izjavio je danas američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i dodao da je u toku rad sa kosovskom vladom, kako bi predložila „kredibilnu viziju“.

Srpska zajednica na Kosovu je „suštinski, esencijalni, integralni deo Kosova“ i Srbi će na Severu, kao i u drugim delovima Kosova, ostati visoki prioritet za Sjedinjene Države, rekao je Hovenijer u razgovoru sa predstavnicima više medija, prenosi portal Kossev.

Sjedinjene Države su podržale Kosovo kao suverenu i nezavisnu zemlju, a ta podrška je zasnovana na shvatanju da bi ona bila demokratska i multietnička i mi smo tokom godina mnogo napora uložili da unapredimo multietnički karakter zemlje, rekao je američki ambasador.

Hovenijer je istakao da je neophodno odgovoriti na zabrinutosti srpske zajednice, a Srbe je poziva da se „pomire“ sa tim da žive na Kosovu.

Hovenijerov brifing sa novinarima: Pitanje odgovornosti ne zavšrava se izjavom Radoičića

Želimo da srpska zajednica na Kosovu živi bezbedno i dostojanstveno, a verujemo da treba da se pomire i da prihvate činjenicu da žive na Kosovu. Mi Kosovo ne vidimo kao deo Srbije i znamo gde se nalazi međunarodna granica između dve države. Iz američke perspektive u pitanju su dve zemlje, kazao je Hovenijer.

Naglasio je da je još od Martija Ahtisarija bilo poznato da su neophodni posebni aranžmani za srpsku zajednicu i precizirao da  ZSO trebalo da bude u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine i bez izvršnih ovlašćenja.

Odbijamo svaki pokušaj da se sugeriše da bi ona trebalo da ima izvršne nadležnosti i mislim da smo prilično jasno predstavili svoj stav u autorskom tekstu od 30. januara, koji su napisali Derek Šole i Gabrijel Eskobar, rekao je Hovenijer.

Ministarka pravde Kosova o Radoičiću: Srpska država utočište ratnih zločinaca i terorista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs