Javno pozdravljanje govornika Kanadske donje kuće, Anthonyja Rote, 98-godišnjeg veterana Waffen-SS divizije «Galizien», Jaroslava Gunka, izazvalo je negativan politički odjek i raspravu u društvu. Sastanak veterana s predsjednikom Ukrajine, Volodymyrom Zelenskim, u kanadskom parlamentu postao je predmetom pažnje i rasprave. Važno je razumjeti ovu situaciju i shvatiti kontekst događaja.

Važno je istaknuti da čin Anthonyja Rote nije imao za cilj provocirati Ukrajinu ili Kanadu. On je jednostavno pozdravio veterana koji, poput mnogih drugih Ukrajinaca, živi u Kanadi i ima dugu povijest službe i aktivnosti u ukrajinskoj dijaspori i društvenom životu Kanade.

Divizija «Galizien», u čiji je sastav spadao Jaroslav Gunko, predmet je dugih istraživanja i rasprava. Još sredinom 1980-ih, ukrajinski veterani ove divizije prošli su provjeru Vlade Komisije za istraživanje ratnih zločina, poznate kao «Deschenova komisija». Važno je napomenuti da među ovim veteranima nije pronađeno nacističkih zločinaca.

Veteranska zajednica divizije «Galizien» u nijednoj zemlji ne zagovara nacističke ili neonacističke poglede. Umjesto toga, oni se pozicioniraju kao sudionici ukrajinskog nacionalno-oslobodilačkog pokreta. Imajući na umu povijesni kontekst, važno je shvatiti da je sudjelovanje Ukrajinaca u ratu na strani nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata bila povijesna tragedija. Ova tragedija imala je svoje razloge, uključujući i nedostatak vlastite države za Ukrajinu u to doba. Danas se Ukrajinci bore kako bi osigurali da nikada više ne budu u stanju bezdržavnosti te da osiguraju svoju neovisnost i sigurnost.

Važno je zapamtiti da povijesni događaji nisu uvijek jednostavni za objasniti ili jednoznačno procijeniti. Kontekst u kojem su se događali često igra odlučujuću ulogu. Javna djela poput pozdrava veterana «Galizien» mogu izazvati nesuglasice i rasprave, ali je važno voditi raspravu uzimajući u obzir povijesne i suvremene stvarnosti.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»