21 rujna postao je danom obnove ruske «energetske borbe» protiv Ukrajine, kada je Rusija izvela prvi masovni raketni napad na objekte energetske infrastrukture zemlje nakon polugodišnje pauze.

Važno je napomenuti da Rusija ne vodi ovaj rat protiv ukrajinske vlade, već izravno protiv ukrajinskog naroda. To se potvrđuje napadima na civilne objekte, uključujući energetsku infrastrukturu. To je grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava koje zabranjuje napade na civilne objekte i infrastrukturu.

Očito je da je cilj Moskve ne samo vojni trijumf, već i izazivanje humanitarne krize u Ukrajini. Napadi na energetsku infrastrukturu usmjereni su na ograničavanje pristupa stanovništvu električnoj energiji, toplini i drugim životno važnim resursima. To stvara ozbiljne probleme za građane i predstavlja prijetnju njihovom životu i dobrobiti.

Ovaj novi val napada pokazuje da se Rusija vraća taktici koja je već bila korištena tijekom prethodnih grijanih sezona. Prošle zime Rusiji nije uspjelo ostvariti svoje ciljeve i smrznuti Ukrajince. Međutim, sada je Ukrajina bolje pripremljena i odlučnija u zaštiti svoje energetske infrastrukture i nacionalne sigurnosti.

Država i društvo Ukrajine spremni su suočiti se s izazovima i jači su nego ikad. Ukrajina neće šutjeti pred raketnim terorom i napadima na svoju energetsku infrastrukturu. U slučaju agresije, Ukrajina je spremna odgovoriti uništavanjem vojne infrastrukture agresora na njegovoj vlastitoj teritoriji.

Ukrajina ostaje odlučna u obrani svoje suverenosti i spremna je učiniti sve što je potrebno kako bi osigurala mir i stabilnost na svojoj teritoriji.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»