Podijeli :

OGLAS

Potpredsjednik RS-a odgovara na optužbe da je “Dodikov ili Čovićev Hrvat” Vijesti Autor: N1 BiH 19. sep 202322:30 0 komentara Podijeli :

Potpredsjednik RS-a odgovara na optužbe da je “Dodikov ili Čovićev Hrvat”

Davor Pranjić (FTV)

«Nije pitanje da li ja priznajem Schmidta ili ne. Činjenica je ruski veto. Priznajem međunarodnu zajednicu», kaže u intervjuu za Mrežu potpredsjednik RS-a Davor Pranjić. Pranjić odgovara i zašto se nije sastao sa Schmidtom, a odazvao se Dodikovom pozivu. Priznaje li odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH? Čije interese štiti, hrvatskog ili srpskog naroda?

Pranjić u razgovoru za FTV kaže da je odgovor na pitanje zašto se odazvao Dodikovom pozivu na sastanak predstavnika institucija RS-a u institucijama BiH – jasan.

“Ako će jedan sastanak sa bilo kim donijeti dosta benefita ili riješiti neku situaciju, o kojoj se po meni dosta medijski raspravlja, a malo komunicira uživo na sastancima – to je prevažno”, navodi Pranjić.

Na konstataciju kako tog dana nije mogao da se sastane sa Schmidtom, a sutradan se odazvao pozivu Milorada Dodika odgovara: “S obzirom na to da radim na Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC Banja Luka, operativni program, odnosno hladne, elektivne operacije se planiraju sedam dana unaprijed. Dana toga i toga, bio sam pisan na redovni operativni program i to su moje obaveze. Dana kada sam prisustvovao sastanku, moje obaveze – na Kliničkom centru nisu bile planirane operacije i bio sam dostupan za sastanak”, tvrdi Pranjić.

Pojasnio je i da su iz Schmidtovog kabineta tražili sastanak.

“Dobili smo službeni poziv. Službeno smo i odgovorili. Citirat ću vam odgovor. Poštovani, zbog ranije preuzetih obaveza – liječničkih dužnosti ranije planiranih, dopredsjednik neće biti u mogućnosti da prisustvuje sastanku”, kazao je.

Kada je riječ o tome podržava li ono što je zaključeno na sastanku kod Dodika, ističe da se “hrvatski predstavnici u mnogim stavovima razlikuju od drugih političkih opcija i političkih predstavnika drugih naroda”.

“Iz dosta razloga se mi ne slažemo u izjavama sa predstavnicima jednog dijela naroda koji je većinski u RS-u”, kategoričan je Pranjić.

U čemu se to konkretno ne slažu kada je Dodik u pitanju, napominje da je hrvatski narod definitivno za evropski put i za to će se, kaže, boriti. “Naša orijentacija je i NATO. Mi smo protiv izlaska iz institucija. Mi smo za konstruktivan razgovor i dogovor”, rekao je on.

‘Dodikov ili Čovićev Hrvat?’

Prokomentarisao je i navode da je dobio direktivu od Dragana Čovića da ode na pomenuti sastanak, te da mnogi smatraju da je on Dodikov Hrvat, a ne Čovićev, odnosno da zastupa srpske, a ne hrvatske interese.

“To da sam ja možda Dodikov Hrvat, a ne Čovićev – ne mislim tako. Trudim se da se ni u jednom mom istupu to ne bi moglo zaključiti. Možda je to nečiji lični stav. Trudim se savjesno donositi odluke i boriti se za interese hrvatskog naroda, ne samo u RS-u, nego u BiH”, naglasio je.

Schmidt i ruski veto

Istakao je kako nije pitanje priznaje li on Schmidta ili ne.

“Činjenica je da je na njegovo priznanje bio veto Rusije. Mi poštujemo međunarodnu zajednicu, ali smo isto tako da ona bude naš konstruktivan partner, a ne da bude faktor nemira i političkih prepucavanja. Mi kao malobrojan hrvatski narod u RS-u, borimo se za bolje sutra, a premali smo da bismo donosili odluke šta priznajemo ili ne priznajemo”.

Napominje kako definitivno priznaje međunarodnu zajednicu.

“Mislim da se u ovom trenutku međunarodna zajednica previše bavi nevažnim stvarima. Postavljamo pitanje – zašto se ne riješi pitanje ‘hrvatskog’ člana Predsjedništva već četvrti mandat?“, kazao je Pranjić.

Što se tiče potencijalnog sastanka sa Schmidtom, poručio je da je uvijek otvoren za razgovor.

“Nikad nikome nismo rekli da se nećemo sa nekim sastati. Uvijek smo za svaki sastanak koji će donijeti bolje odnose i bolji život. 25 godina nakon mira i stabilnosti, mi i dalje imamo nametanja. Mi smo dovoljni zreli, politički dogovor mora biti između ljudi koji su demokratski birani, a ne da nam se bilo šta nameće”, naveo je on.

Ustavni sud BiH

Osvrnuo se na nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH u RS-u.

“To je odluka demokratski izabrane većine u RS-u. Mi kao Hrvati nemamo u Skupštini i Vladi svoje članove. Imamo opoziciju i dopredsjednika RS-a. To je odluka parlamentarne većine. Mislim da bi svi trebalo da poštuju odluke Ustavnog suda. Sudovi moraju biti neutralni i donositi odluke sukladno ustavu, tada bi i politički odgovor bio dosta drugačiji”, tvrdi Pranjić.

U kontekstu potencijalne Dodikove odluke o proglašenju nezavisnosti ovog bh. entiteta i koliko je ta prijetnja opasna, ocijenio je da Dodik ima pravo i ovlasti da donosi odluke. “Nadam se da neće doći do odluke tog tipa. Moj je zaključak je da treba sjesti i razgovarati”.

O položaju Hrvata u RS-u

Kaže da općenito nije zadovoljan položajem Hrvata u BiH, ne samo u RS-u.

“Da Hrvata u RS ima – ima. Da bi moglo bolje – moglo bi”.

Optužnica protiv Dodika

Komentarišući optužnicu protiv Dodika, kazao je da su se ‘napravili i veći propusti pojedinih političkih lidera u BiH koji nisu po istom principu sankcionisani’.

“Rekao bih da je ovo samo vrela situacija odnosa međunarodne zajednice, odnosno Schmidta i Dodika, i da je to rezultiralo potvrđivanjem optužnice. Postoje mjerodavne institucije koje se bave tom problematikom i oni su jedini kompetentni, bez ikakve pristranosti, da donose odluke šta je to povreda ustava. Bilo i možda gorih situacija za koje niko nije odgovarao”, smatra Pranjić.

O HDZ-u

Upitan zašto ugledni članovi napuštaju HDZ, naglašava kako u tome ne vidi problem.

“Kada god neko promijeni stav, mi to smatramo problemom. Možda to i nisu problemi. Možda je to lični stav. Možda je to njima opravdano“, zaključio je u razgovoru za FTV.

Source link: ba.n1info.com