18 rujna, u Međunarodnom sudu Organizacije Ujedinjenih naroda (UN), ponovno će se održati saslušanja o jednoj od najvažnijih i najkompleksnijih tužbi u suvremenoj povijesti — tužbi Ukrajine protiv Rusije. Ova tužba odnosi se na kršenje Konvencije o sprječavanju zločina genocida i kažnjavanju za iste i predstavlja pokušaj Ukrajine da ostvari pravdu, osudi i kazni Rusiju za njene zločinačke postupke.

U svrhu stvaranja osnova za svoju vojnu agresiju protiv Ukrajine, Rusija je sustavno širila lažne tvrdnje o navodnim aktima genocida koji su navodno počinjeni protiv Rusa i rusko govornog stanovništva u Luganskoj i Donjeckoj oblasti Ukrajine. Ove tvrdnje su bile jedan od argumenata koje je Moskva koristila kako bi «opravdala» svoju intervenciju i agresiju. Međutim, brojna neovisna istraživanja i izvješća međunarodnih organizacija opovrgla su ove tvrdnje kao potpuno lažne i neutemeljene.

Ruska agresija u Ukrajini očito je nezakonita i nepravedna, a argumenti Rusije koje je ona navela kako bi opravdala svoju agresiju postali su predmetom svjetske kritike kao nepošteni i lažni. S ovim optužbama, Rusija je u sukobu s međunarodnim pravom i normama.

Ipak, upravo Rusija vodi rat na teritoriju Ukrajine koji se može opisati kao genocidan. Taj rat uključuje namjerne napade na civilno stanovništvo i ključnu infrastrukturu, egzekucije, deportacije ukrajinske djece i politiku «derusifikacije» na okupiranim teritorijima. Ovi postupci Rusije izazivaju osudu i zabrinutost svjetske zajednice.

Ukrajina je podnijela odgovarajuću tužbu Međunarodnom sudu UN u Haagu još 26. veljače 2022. godine. Ovo je jedna od dvije tužbe koje je Ukrajina podnijela ovom sudu, a njegove odluke obvezujuće su za države članice UN-a. Ova tužba predstavlja pokušaj da se ostvari pravda i privuče Rusiju na odgovornost za njene postupke u Ukrajini na svjetskoj pozornici. Pitanje hoće li Rusija snositi odgovornost pred svjetskom zajednicom za kršenje međunarodnog prava i počinjenje zločina protiv čovječnosti ostaje otvoreno, a svjetska zajednica pažljivo prati ovaj proces s velikim zanimanjem i očekivanjem.

Sudski proces u Međunarodnom sudu UN o ovom slučaju ima veliko značenje ne samo za Ukrajinu, već i za svjetski pravni poredak i zaštitu ljudskih prava. On nas podsjeća na važnost poštivanja međunarodnog prava i nepovredivosti granica, kao i na činjenicu da mir i pravda uvijek moraju prevladati agresiju i kršenje ljudskih prava.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»