Ministar je otklonio prognozu HNB-a da idemo prema tehničkoj recesiji kao ‘potpuno promašenu’


              Filipović u Dnevniku reklamirao jesenske akcije trgovačkih lanaca. 'Zamrznutim cijenama potičemo konkurenciju'

FOTO: HRT screenshot

Gostujući u subotnjem HRT-ovom Dnevniku, ministar gospodarstva Davor Filipović reklamirao je jesensku akciju koju su uvela tri trgovačka lanca nakon, prema njegovom tumačenju, sastanaka koje je ovih dana održao s njihovim predstavnicima.

“Vi ste već jučer mogli, ako pogledate našu internetsku stranicu koja prati kretanje cijena, vidjeti da su Konzum, Tommy i KTC smanjili ukupnu vrijednost košarice za 365 proizvoda za više od 50 eura. Jučer su ta tri trgovačka lanca napravila korak da cijene budu niže i da pomognu našim građanima”, rekao je ministar najavljujući da će ista tri lanca do kraja godine ići u dodatno snižavanje cijena, s tim da će Konzum pojeftiniti tisuću artikala.

“U razgovorima koje sam vodio ovaj tjedan s predstavnicima trgovačkih lanaca, NTL je najavio dodatno snižavanje 500 proizvoda, SPAR 300”, kazao je pa na logično pitanje novinarke “Ako se sad može, zašto do pojeftinjenja nije došlo i prije?”, lakonski odgovorio: “To trebate pitati njih.”

Zamrzavanje cijena potiče konkurenciju

Podsjetio je i na Vladinu odluku da proširi listu artikala kojima je zamrznuta najviša dozvoljena cijena i odlučno ustvrdio da nema šanse da dođe do nestašica takvih proizvoda. Dapače, on misli da je zamrzavanjem među trgovačkim lancima potaknuta konkurencija.

“Potaknuli smo konkurenciju na tim proizvodima između trgovačkih lanaca pa se nadam da bi cijene mogle biti još niže u odnosu na ograničenje”, objasnio je uvjeravajući da trgovački lanci žele zaštititi standard hrvatskih građana.

On sve zna, a HNB nema pojma

Članak se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je prognoze Hrvatske narodne banke da bismo uskoro mogli ući u tehničku recesiju kao potpuno promašene tvrdeći da je HNB isto projicirao i lani pa do toga nije došlo. “Nikakvi katastrofalni scenariji se neće dogoditi, nego ćemo činiti sve da i dalje kroz mjere štitimo naše građane te da omogućimo našem gospodarstvu dodatni rast”, izjavio je ushićeno nabrajajući pohvale koje na račun Vladine politike dolaze iz međunarodnih institucija poput MMF-a te iz agencije Standard and Poor’s.

Priznao je, doduše, da u Hrvatskoj ima ljudi koji teško žive, ali da Vlada čini sve kako bi živjeli bolje. “To činimo kroz mjere. Mirovine rastu, prosječne plaće rastu, pogledajte rast BDP-a”, istaknuo je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr