Podijeli :

OGLAS

Dodik optužio Baerbock da je dezinformisala Blinkena: Ja branim dokument koji ste vi pisali Vijesti Autor: N1 BiH 15. sep 202322:39 0 komentara Podijeli :

Dodik optužio Baerbock da je dezinformisala Blinkena: Ja branim dokument koji ste vi pisali

N1

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik komentirao je izjave američkog državnog sekretara Antonyja Blinkenena koje je dao tokom zajedničke konferencije za medije sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, a u kojima je govorio o sigurnosnoj situaciji u BiH i spomenuo Dodika kao primjer. Dodik je optužio Baerbock kako je «deiznformisala» Blinkena. 

Navodi kako “Njemačka nije zaustavila sredstva meni, već Republici Srpskoj, a da su ih oni (Dodik i vlast RS, op.a.) zamolili da se što prije povuku kako bi mogli doći novi investitori.

“Želim da Blinkenu predočim da ja sprovodim Dejtonski sporazum i držim se tog dokumenta koji ste vi kreirali. Branim dokument koji ste vi napisali. Volio bih da bilo ko predoči jednu rečenicu, akciju ili odluku kojom sam izašao van tog vašeg dokumenta o BiH. Šta to treba da uradim, a ne radim što je u Dejtonskom sporazumu? Nisam ja nikakva opasnost za evropsku bezbjednost. Sprovodim i branim mirovni sporazum koji ste vi 1995. napisali i njime zaustavili rat”, naveo je Dodik.

Podsjetimo, Blinken je pozdravio odluku Njemačke da ograniči finansijska sredstva za bh. entitet Republika Srpska, te dodao da su razgovarali o tome kako održavat pritisak na one koji “BiH izlažu velikom riziku”, spominjući posebno u ovom kontekstu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

“Mislim da je vrijedno istaći da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS Dodiku. Također po pitanju ponovnog pridruživanja, te jačanja EUFOR Althea programa. A razgovarali smo i o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, prije svega gospodina Dodika, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnosti misije stabilnosti”, rekao je Blinken.

Source link: ba.n1info.com