Na otvorenju u Švici bio je i Marijan Kustić, šef HNS-a


              U ličkom selu sa samo 316 stanovnika otvoreno sportsko igralište. HDZ-ov župan: 'Želimo zaustaviti iseljavanje'

FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Višenamjensko školsko igrališta u Švici kod Otočca, ličkom mjestu sa samo 316 stanovnika, otvoreno je u utorak svečano uz igru, s loptama koje je školi uručio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

Ličko-senjska županija i Ministarstvo turizma i sporta osigurale su u podjednakim dijelovima ukupno 138.000 eura, što je osim za zemljane radove bilo dosta i za rasvjetu i za svu opremu.

Prema najavama župana Ernesta Petryja, Županija će uz mnogobrojne druge razvojne projekte, nastaviti s daljnjim ulaganjima u slične programe, ponajprije u Sincu, a sve kako bi se zaustavilo iseljavanje iz sela u gradove i djeci na području cijele županije omogućili uvjeti za bavljenje sportom i zdrav psihofizički razvoj. Naime, Švica je od 2011. do 2022, godine izgubila jednu trećinu svog stanovništva.

Na otvorenju i šef HNS-a

Ravnateljica Osnovne škole “Zrinskih i Frankopana” Otočac Jasminka Devčić zahvalila se državnom tajniku Ministarstva turizma i sporta Tomislavu Družaku na investociji, te Marijanu Kustiću na darovanim loptama, posebno zato jer je noćas stigao iz Armenije, a našao volje i vremena da osobno djeci preda darove HNS-a.

Kustić je u svojem govoru naglasio važnost ovog i sličnih sportskih sadržaja za razvoj sporta, a državni tajnik Družak rekao je da su naši sportaši najveći promotori Hrvatske u svijetu, te da mnoge ljude iz EU i svijeta zanima gdje su to odrasli i startali ljudi kakav je jedan Luka Modrić.

‘Nemam visine za košarku’

Članak se nastavlja ispod oglasa

Upravo je želja Ministarstva da se u sredinama poput male Švice stvore uvjeti za igru i razvoj novih sportaša, rekao je Družak i najavio dva nova natječaja za sportsku infrastrukturu, te je pozvao Ličko-senjsku županiju da se svakako jave na nove natječaje, na radost djece koja će igrališta koristiti.

Župan Petry zahvalio se svima koji su pomogli pri realizaciji ovoga projekta, te istaknuo da se gradi svuda po županiji, da je 180 različitih projekata pripremljeno za privlačenje sredstava i realizaciju, te je rekao da primjer igrališta u Švici, mjestu sa manje od 500 stanovnika, govori da se vodi računa i o najmanjim mjestima i Mjesnim odborima.

“Ovakvim i sličnim projektima ne želimo sebi dizati političke spomenika već nam je cilj posvuda pružiti što bolje uvjete za školovanje djece i život naših građana. Jedva čekam da se završi službeni protokol pa da stanem na gol, jer nemam dovoljno visine za košarku,” kazao je župan Ernest Petry.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr