Podijeli :

OGLAS

Duraković za N1 otkrio detalje telefonskog razgovora sa Schmidtom nakon otkazanog susreta Vijesti Autor: N1 BiH, Nikola Marković 12. sep 202322:40 0 komentara Podijeli :

Duraković za N1 otkrio detalje telefonskog razgovora sa Schmidtom nakon otkazanog susreta

N1

«Danas sam bio jedina politička figura u Bosni i Hercegovini koja je svoja prsa isturila u zaštitu države na ovom dijelu gdje je ima sve manje i manje. Čak se i međunarodna zajednica povukla pred agresivnom, retrogradnom i opasnom politikom po stabilnost», naglašava potpredsjednik entiteta RS, Ćamil Duraković, nakon što je njegov današnji sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom u Banjaluci otkazan.

U razgovoru za emisiju Newsnight na N1, Duraković je prepričao kako je izgledala njegova priprema za sastanak, ali i kako je, u konačnici, došlo do njegovog otkazivanja.

U svemu tome, nastojao je naglasiti da njega na poziciju nije imenovao niti Dodik, niti bilo koji drugi zvaničnik – već građani ovog entiteta, što mu i daje za obavezu da se odaziva na razgovore sa konkretnim temama.

“Ako se međunarodna zajednica povlači pred tom politikom, i nije u stanju da zaštiti svog funkcionera koji bi trebao da uživa diplomatski status na području cijele Bosne i Hercegovine – onda se postavlja pitanje šta mogu očekivati građani koji ne misle kao režim”, primjetio je Duraković.

Objašnjenje OHR-a o otkazivanju naziva šturim i dodaje kako je u Banjaluci došlo do “potpune kapitulacije međunarodne zajednice”.

“Povući se pred lokalnim političarom je neozbiljno”, dodao je, naglasivši da se danas osjetio potpuno usamljenim.

“Danas sam bio jedina politička figura u Bosni i Hercegovini koja je svoja prsa isturila u zaštitu države na ovom dijelu gdje je ima sve manje i manje. Čak se i međunarodna zajednica povukla pred agresivnom, retrogradnom i opasnom politikom po stabilnost. Ljudi se boje! Ovdje se prijeti!”, naglasio je Duraković.

Dodao je kako mu je, nakon svega, Schmidt uputio telefonski poziv.

“Kratko smo razgovarali na engleskom jeziku, bez posrednika. On je ostavio prostor kao da mi je želio poručiti da će uskoro ipak doći u Banjaluku. Rekao je da ono zbog čega se želio sastati sa mnom uopšte nije bilo provokativnog karatktera”, naveo je, dodavši da je Schmidtov plan o dolasku bio razrađen i prije posljednjih Dodikovih prijetnji. Tema sastanka su trebali biti povratnici i njihova sigurnost, Memorijalni centar Srebrenica, te memorijalizacija generalno.

“Ovo više nije šala”, naglasio je Duraković dodatno, osvrnuvši se i na trenutni položaj i osjećaje povratnika. Opširnije pogledajte u videu ispod.

Source link: ba.n1info.com