Pratili smo konferenciju za medije nakon Predsjedništva HDZ-a


              Plenković na presici trolao novinare: 'Ja sam toliko vidovit... Evo vidite da sve prolazi, i Agroproteinka'

FOTO: N1

Predsjednik HDZ-a, hrvatski premijer Andrej Plenković izašao je pred medije nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a u Zagrebu. Prije nego što je Plenković stao pred novinare, počeo je Dnevnik N1. Uvodno su u njemu imali prilog o Frani Barbariću, HDZ-ovom šefu HEP-a.

Naime, novinar koji je otišao uživo popratiti Plenkovićevu izjavu, Ilija Radić, ranije danas je u gradu pokušao dobiti izjavu Frane Barbarića. U Dnevniku je puštena snimka Barbarića kako u javnosti ignorira novinara Radića, a isti novinar uživo se zatim javio i iz središnjice HDZ-a, odakle je prokomentirao da šef HEP-a nije bio raspoložen za izjave.

Iza njega se u tom trenutku za govornicom pozicionirao Plenković koji je završio u kadru za Dnevnik i pitao: “Zašto ja njega čekam”, pokazujući na novinara koji je radio uvod za Dnevnik N1. Paralelno s tim novinar je govorio: “Frane Barbarić nije bio raspoložen za razgovore, za razliku od njega Andrej Plenković je uvijek raspoložen za razgovore s novinarima.” Plenković je na to dobacio: “I sve mi prolazi, to je najvažnije.” Na to mu je novinar kazao: “Ne prolazi vam sve, to ćemo mi odlučiti”, kazao mu je novinar i zahvalio na čekanju, a premijer se nasmijao.

Urnebes na presici. Plenković stajao za govornicom, u pozadini se novinar javljao u Dnevnik: ‘Zašto ja njega čekam’

Predstavljanje mjera u četvrtak

Premijer je kazao kako su danas imali sastanak parlamentarne većine koja je podržala paket mjera pomoći, isto kao i predsjedništvo stranke. “Svi su to podržali tako da ćemo u sljedećih par dana finalizirati paket, održati konzultacije sa socijalnim partnerima, predstavnicima umirovljenika i predstaviti to na Vladi u četvrtak”, kazao je.

Rekao je da sve ide onako kako su planirali iza ljetne stanke. “Brinemo kako da plaće budu veće i kako da u kontekstu inflatornih pritisaka pomognemo građanima i gospodarstvu. Detalje mjera ću s ministrima predstaviti u četvrtak na Vladi”, kazao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

HDZ se seli u Gundulićevu

Plenković je kazao kako je ovo zadnja sjednica i konferencija za medije u prostorijama kraj Trga žrtava fašizma u Zagrebu. Zgrada u kojoj je središnjica nacionalnog HDZ-a, naime, ide u obnovu, a nacionalni HDZ se seli u prostorije gradskog HDZ-a u Gundulićevoj ulici.

Mediji su premijera pitali za sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca. “Mi želimo da se s njihove strane naprave potezi koji će omogućiti da onima koji možda ne moraju ići na godišnji na najskuplje destinacije ili u najskuplje restorane, ali svi moramo ići u dućan i kupiti temeljne proizvode. U tom kontekst je ključ napora i razgovora s trgovačkim lancima”, kazao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Što je s Barbarićem?

Novinar N1 ga je pitao je li se skoro sastao s Franom Barbarićem. Plenković je kazao kako je on kao šef HEP-a bio na sastancima jer je HEP važan faktor za paket mjera. Upitan je li razgovarao s njim oko gubitka milijuna eura u aferi s HEP-om, Plenković je kazao kako o tome nije bilo govora.

Na konstataciju novinara da je on premijer koji bi trebao ustanoviti tko je odgovoran za gubitak milijuna eura kazao je samo: “Dobro” i prešao na dalja pitanja. Upitan oko rezultata sastanka s trgovcima kazao je kako on nema faze skepticizma i optimizma nego da je realan i uvjeren da se sve radi u korist hrvatskog gospodarstva. Novinare je zanimalo i pitanje tvrtke Agroproteinka koja je u 20-postotnom vlasništvu ministra Gordana Grlića Radmana.

‘Ja sam toliko vidovit’

Upitan je li u redu da takva tvrtka surađuje s ministarstvom na zbrinjavanju svinja zaraženih afričkom kugom dao je ironičan odgovor: “Znao sam 2019. da će 2023. izbiti afrička svinjska kuga. Isto sam 2017. znao kada se preko javne nabave ušlo u posao s tom tvrtkom da će Grlić Radman biti ministar 2019. jer će prije toga Stier sam otići i da ćemo Mariju Pejčinović Burić uspjeti izabrati kao glavnu tajnicu Vijeća Europe. Ja sam tada bio toliko vidovit”, kazao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Dakle, te konstrukcije, za koje sam se raspitivao otkuda to u eteru pa sam shvatio da ih je ubacila politička sitnež s istoka Slavonije, to je toliko bezvezno i bespredmetno da mi je malo smiješno da vi kao vrhunski novinar me to danas pitate”, kazao je. Novinar mu je kazao da je ugovor za zbrinjavanje potpisan 2023. Premijer je kazao da je to zato što nemamo puno takvih firmi.

‘Evo, vidite da sve prolazi’

Medije je zanimalo koliko će koštati obnova zgrade, a premijer im je rekao da je zgrada bila osigurana. Koliko će sve koštati nije znao pa je zamolio političkog tajnika da pusti tu informaciju.

Pred kraj, novinare je zanimalo i kakvom konkurencijom doživljava Peđu Grbina. Kazao je da na osobnoj razini to ne doživljava. “Ono što mislim da je sjajno je uvertira u kampanju sa štrikom oko vrata. Ja mislim da na taj način stavljen okvir za kampanju SDP-a i sada će biti još jači”, kazao je. Na kraju je novinaru N1 dobacio: “Evo vidite da sve prolazi, i Agroproteinka”, pa otišao.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr