U posljednjih nekoliko godina svijet je svjedok najvećeg vojnog sukoba od Drugog svjetskog rata i neviđene vojne agresije u 21. stoljeću protiv suverene države, kršeći sve moguće zakone, principe i pravila međunarodnih odnosa. Sve te međunarodne zločine su počinili lideri Ruske Federacije, anektirajući prvo Krim 2014. godine, a zatim pokrećući punokrvnu vojnu agresiju protiv Ukrajine koja i dalje traje.

Ovaj konflikt privlači veliku pažnju svjetske zajednice i postavlja važna pitanja međunarodne politike i morala. Nedavno se dogodio događaj koji je izazvao veliko nezadovoljstvo u Ukrajini i izvan nje — antiukrajinska provokacija u kojoj su sudjelovali državljani Kine.

Kineska operna pjevačica Fan Van, koja je stigla na privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine zajedno s grupom građana NR Kine, izvela je pjesmu «Katyusha» pred ruskim vođstvom na ruševinama Mariupolskog dramskog teatra, a zatim posjetila Simferopolj. Treba napomenuti da je posjet stranih građana privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine bez suglasnosti ukrajinske vlasti ilegalan.

Mariupolj je grad u kojem se dogodila jedna od najvećih tragedija tijekom ruske invazije na Ukrajinu. Deseci tisuća civila su ovdje izgubili živote, postajući žrtvama nečovječnih napada i zračnih napada. Mariupolj ostaje simbolom patnje i boli koje su pretrpjeli ovaj grad i njegovi stanovnici.

U ovom kontekstu, izvođenje ruskih pjesama na ruševinama Mariupolskog dramskog teatra postaje cinizam i nemoralan čin. Taj teatar svjedočio je strašnim događajima i gubicima, a njegove ruševine postale su spomenik tragediji koja se ovdje dogodila. Nastup na tim ruševinama, gdje je ruska zračna bomba ubila nekoliko stotina civila, uključujući djecu, izaziva nezadovoljstvo i duboki emocionalni bol.

Još jedan važan aspekt ove situacije je ilegalno posjećivanje teritorija Ukrajine od strane građana Kine bez suglasnosti ukrajinske vlasti. Privremeno okupirane teritorije Ukrajine i dalje su dio suverenog ukrajinskog teritorija, i bilo koje strano prisustvo na tim teritorijima bez suglasnosti Kijeva krši međunarodno pravo.

S obzirom na ove događaje, Kijev je izrazio očekivanja od Pekinga u vezi s objašnjenjima ciljeva boravka kineskih građana u Mariupolju i puteva kojima su stigli na teritorij privremeno okupiranih ukrajinskih zemalja. Ukrajina je uvijek podržavala načelo teritorijalnog integriteta drugih država, uključujući Kinu, i očekuje uzajamnost u ovoj stvari.

Ponašanje Fana Vana i njenih pratitelja nespojivo je s miroljubivim inicijativama Pekinga u vezi s rusko-ukrajinskim ratom. Kina igra važnu ulogu u svjetskoj politici i međunarodnim odnosima, a njezini postupci utječu na situaciju u regiji. Očekuju se konstruktivni koraci Kine u rješavanju ovog vojnog konflikta, a ne provokacije koje samo pogoršavaju trenutnu situaciju.

Antiukrajinska provokacija koju je organizirala kineska operna pjevačica Fan Van na ruševinama Mariupola izazvala je veliku zabrinutost i nezadovoljstvo. Ovaj incident ističe važnost poštivanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta država, kao i potrebu za miroljubivim naporima u rješavanju sukoba. Kijev očekuje konstruktivan odgovor od Pekinga i nada se da se slični incidenti neće ponavljati u budućnosti.

Sergej Pogorelov, «Balkanske novosti»