Podijeli :

OGLAS

Dodik optužio Schmidta za “vrbovanje” mladih iz BiH u Njemačku, Trojki zaprijetio prekidom “partnerstva” zbog zakona Vijesti Autor: N1 BiH 10. sep 202313:22 0 komentara Podijeli :

Dodik optužio Schmidta za “vrbovanje” mladih iz BiH u Njemačku, Trojki zaprijetio prekidom “partnerstva” zbog zakona

F.Z. / N1

«Ljudi u Republici Srpskoj su na ivici strpljenja», rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS govoreći o potencijalnom dolasku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u Banjaluku.

“Niko neće primijeniti silu”

Naveo je kako “mnogi od njega traže da Schmidta proglasi peronom non grata što po međunarodnim standardima nije moguće”.

“Niko od nas neće primijeniti nikakvu silu, to je više bildanje mišića koje će da on pokuša, ali biće upoznat s tim da ne može da uđe u nijednu zgradu naših institucija niti održati sastanak sa bilo kim na zvaničnom mjestu. Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobrodošao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati”, rekao je Dodik poredeći Schmidta sa “Šćepanom Malim” koji se “predstavlja kao car”.

>> Schmidt odgovorio na Dodikove prijetnje: Naredne sedmice idem u RS, neka se spremi na neke neugodne trenutke

Naveo je kako su u RS ozbiljni i da neće napraviti niti jedna eksces.

“Mislim da, svaki put kada se odluči na taj način da provocira, on će imati više neugodnosti nego ja. Jednog dana ćemo ga istjerati, ne nogom u du*e, ali svakako nogom u političkom izboru”, rekao je.

Njega i druge zavničnike Njemačke optužio je da dolaze ovdje kako bi “što ivše mladih ohrabrili da idu u Njemačku jer su Ukrajina i Zapadni Balkan jedini resurs gdje mogu da nadomjeste pet miliona nedostajućih radnih mjesta”.

“On će reći da nije tačno”, dodao je.

O Trojci: “Ako nas odbiju, odbili su partnerstvo”

Govoreći o koaliciji na državnom nivou, kazao je kako je SNSD pokazao da je ozbiljan partner jer su ispoštovali pet zakona koja su dogovorili. SAda su na redu, kaže Dodik, zakon o Ustavnom sudu BiH i Izborni zakon. Poslao je poruku Trojci.

“Ako nas odbiju, odbili su partnerstvo. Ne samo nas nego i hrvatske strane koja traži Izborni zakon”, rekao je Dodik.

>> Nikšić: Na izjave Dodika ne možemo utjecati, kao i on na naše stavove

Navodi kako ipak “početnička atmosfera” nije sporna, ali da kada Trojka želi izbjeći dogovor onda govore “ne možemo, dočekat će nas u Sarajevu…” i sl.

“Mi ne izbjegavamo. Da boli, boli. Rečeno je da ćemo raditi na ta dva zakona u septmebru. Trebali smo formirati komisiju i na prošlom sastanku smo obaviješteni daje Savjet minsitra i RS stavio članove grupe, a Vlada FBiH nije. Mi već vidimo opstrukcije te vrste. Da li će oni uživati u toj opstrukciji, nisam siguran. Oni mnogo toga trebaju da isporuče javnosti u FBiH i bošnjačkom tijelu, mi ne moramo više ništa”, naveo je Dodik.

Source link: ba.n1info.com