Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije protiv vođe srpske obavještajne agencije — direktora Agencije za informacijsku bezbjednost Srbije, Aleksandra Vulina.

Vulin je ne samo zagriženi pristalica Putinove politike, već održava bliske odnose sa sekretarom Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ruske Federacije, Nikolajem Patruševim. Vulin je također pristaša ideje «Velike Srbije», koja podrazumijeva aneksiju teritorija susjednih država i vrlo je slična Putinovoj ideologiji «Ruskog svijeta», koja je poslužila kao osnova za vojnu agresiju protiv Ukrajine.

«Sankcije protiv Aleksandra Vulina pokazuju odlučnost Sjedinjenih Američkih Država da pozovu na odgovornost one koji se bave koruptivnim aktivnostima koje promovišu vlastite političke planove i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ovi koruptivni sporazumi doprinose širenju ruske zločinačke aktivnosti», navodi se u saopštenju Odjela za kontrolu stranih imovinskih sredstava (OFAC) američkog Ministarstva finansija.

U saopštenju se ističe da je Aleksandar Vulin, visoko rangirani službenik nekoliko vlada Srbije (obavljao je funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umešan u transnacionalni organizovani kriminal, nezakonite operacije povezane sa trgovinom oružjem i drogom, zloupotrebu državnih ovlašćenja i korupciju.

«On je iskoristio svoju poziciju kako bi podržao Rusiju, doprinoseći zlonamjernim aktivnostima Rusije koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, pružajući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu», navodi se u saopštenju.

Brajan Nelson, zamenik ministra za terorizam i obavještajno finansiranje, izjavio je da će američke vlasti bez oklijevanja uvoditi sankcije protiv službenika koji zloupotrebljavaju svoj položaj radi lične koristi, čime podrivaju demokratiju na Zapadnom Balkanu.

Napomenuto je da institucije koje je Vulin ranije vodio (Ministarstvo odbrane i unutrašnjih poslova) nisu obuhvaćene sankcijama.

Navodi se da su na osnovu odluke Odjela za kontrolu stranih imovinskih sredstava američkog Ministarstva finansija sva Vulinova imovina koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama ili kojom raspolažu ili kojom upravljaju američki državljani blokirani. Također su zabranjene sve transakcije Vulina s američkim privatnim i pravnim licima.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»