DPS razvlašćen, Đukanović napustio posljednje uporište, u zgradu Predsjednika uselio se Jakov Milatović

Godina osvješćenja ili samozavaravanja

Podgorica uoči Dana nezavisnosti, Foto: Luka Zeković

Kad je 21. maja 2006. godine Crna Gora postala nezavisna država, Jakov Milatović je bio student i imao je nešto manje od 20 godina. Ovog 21. maja Milatović je predsjednik države, nakon što je dan ranije položio zakletvu i preuzeo tu dužnost od Mila Đukanovića, koga mnogi smatraju simbolom i čovjekom zaslužnim za vraćanje nezavisnosti Crnoj Gori.

Za nezavisnost je na referendumu 2006. godine glasalo 55,5 odsto građana. Odluka je donijeta za samo 0,5 odsto glasova, jer je Zakonom o referendumu (koji je dogovoren uz preporuku EU) zahtijevao najmanje 55 odsto izašlih birača.

Sada se, 17 godina nakon referenduma, završava jedna era, koju su obilježili Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS), jer su u opoziciju otišli i stranka i njen doskorašnji neprikosnoveni lider.

I dok su se godine nakon dolaska Đukanovića na vlast vezivale za jačanje sprege organizovanog kriminala sa djelovima vrha vlasti i bezbjednosnog sektora, tako je doba nakon 2020. godine — kada je DPS izgubio parlamentarne izbore, obilježeno hapšenjem visokorangiranih sudija, policajaca, pa i vladinih funkcionera, ali i kršenjem Ustava u režiji novih vlasti.

Source link: www.vijesti.me