Podijeli : 0

OGLAS

Schmidt i Keller posjetili Memorijalni centar Srebrenica Vijesti Autor: N1 BiH 18. maj 202321:52 Podijeli :

Schmidt i Keller posjetili Memorijalni centar Srebrenica

MC Potočari

U cjelodnevnoj posjeti Memorijalnom centru Srebrenica boravio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i direktor bavarske memorijalne fondacije gospodin Karl Freller. Nakon što su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i položili cvijeće, obišli su mezarje, a zatim održali sastanak sa upravom i direktorom službe Memorijalnog centra dr. Emirom Suljagićem.

Jedna od tema sastanka bila je i rad te projekti Memorijalnog centra. Razgovaralo se o svemu što je Centar do sad postigao u svom radu te šta je ono što je najvažnije učiniti u narednom periodu.

Direktor Bavarske fondacije memorijala gospodin Freller izrazio je želju i volju za saradnjom sa Memorijalnim centrom te podršci u predstojećim projektima, ali i stručnom usavršavanju zaposlenika Memorijalnog centra.

Visoki predstavnik je tokom ove posjete najavio dalju podršku u radu Centra ali i naglasio da fraza ‘nikad više’, se mora shvatiti doslovno te da se genocid ne smije nikad i nikome ponoviti. On je dodao da se memorijali moraju podržati ne samo riječima nego i djelovanjem.

Direktor Bavarske memorijalne fondacije, Karl Freller nakon obilaska svih stalnih postavki i razgovora sa direktorom dr. Suljagićem podijelio je svoje utiske rekavši da je oduševljen radom Memorijalnog centra i onim što je danas mogao vidjeti. On je rekao da je pozitivno iznenađen koliko se toga postiglo pod teškim okolnostima te da je spreman kao direktor Fondacije pomoći i podržati rad Memorijalnog centra ali i razviti blisku saradnju koja bi rezultirala što boljim radom Centra.

Nakon obilaska Memorijalnog centra delegacija je razgovarala i sa majkama Srebrenice i predstavnicama udruženja žena Srebrenice i Bratunca, saopćeno je.

Source link: ba.n1info.com