"Nije ideja da institucije funkcionišu na nekakvim ivicama zakonskih okvira niti da budu ‘krpljene’, već da budu zaista kompletno oformljene i da mogu da funkcionišu u okvirima onoga što zakon u punom kapacitetu predlaže", kazala je Kordić

INTERVJU Simonida Kordić: Moramo završiti posao da bi sudije radile svoj

Skupština treba da izabere četvrtog sudiju Ustavnog suda: Kordić, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić, rekla je da parlament treba da završi posao i izabere još jednog sudiju Ustavnog suda, kako bi ta institucija mogla nesmetano da odlučuje.

Upitana u vezi s odgovornošću parlamenta što je Ustavni sud ponovo blokiran, jer nije izabran četvrti sudija pa u nekim slučajevima nije moguće donijeti odluke, Kordić je kazala: «U potpunosti se slažem oko toga, to je obaveza Skupštine. To je odgovornost Skupštine. Skupština treba da izabere četvrtog sudiju Ustavnog suda, jer je to njena zakonska i ustavna obaveza. I na kraju, mislim da nije slučajno Zakonom o Ustavnom sudu predviđeno da ima sedam članova, jer se, između ostalog, na taj način i smanjuje mogućnost upravo ovakvih ishoda gdje imate pat poziciju, pa onda nemate odluku», navela je ona u intervjuu «Vijestima».

Kordić je istakla da Ustavni sud u slučaju ukaza predsjednika o raspuštanju Skupštine, kad su stavovi sudija bili podijeljeni, nije donio ni potvrdnu ni odricajuću odluku, već da prosto odluke nema. «Zato je važno da Skupština završi svoj posao do kraja i izabere četvrtog nedostajućeg sudiju», rekla je poslanica Demokratskog fronta (DF).

Ona je rekla da ne zna kad se to može očekivati.

Source link: www.vijesti.me