Kapčan: SAD veoma aktivne u dijalogu, EU će tražiti da Srbija prizna Kosovo zarad članstva

Printskrin Blumberg/arhiva

Član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun Čarls Kapčan izjavio je da su SAD veoma aktivne u omogućavanju dijaloga Kosova i Srbije, ali i napominje da će Evropska unija tražiti da Srbija prizna Kosovo, kao preduslov za članstvo u EU.

Kapčan je za Telegrafi rekao da su SAD bile veoma aktivne u olakšavanju dijaloga Kosova i Srbije, kao i da su tenzije u regionu, ruska invazija na Ukrajinu i fokus Bajdenove administracije na evropsku bezbednost, doprineli da se značajno poveća angažman Vašingtona na Balkanu i da SAD sada, za razliku od Trampove administracije, blisko sarađuju sa EU, prenosi Kosovo online.

„Taj timski rad je veoma važan, tesno sarađujući dve strane povećavaju diplomatsku moć u regionu“, naveo je Kapčan.

Naveo je i da mu se čini da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odugovlači sa implementacijom sporazuma iz Ohrida, jer, kako kaže, želi da ojača svoju pregovaračku poziciju.

„Mislim da će EU ostati odlučna i zahtevati da Srbija prizna Kosovo kao preduslov za članstvo u EU. Ovo je prava politika – i to je najbolji način da EU izvrši uticaj na Beograd. Trenutno nije na agendi, normalizacija dolazi pre priznavanja. Ali pod pretpostavkom da se dogovor nastavi, priznanje je krajnji cilj“, rekao je Kapčan.

Na konstataciju da se od 2000. godine u Severnoj Mitrovici, gde živi značajan deo srpske zajednice, neprestano se dešavaju incidenti, te da li Beograd podržava destabilizaciju, odgovara da je Beograd odigrao važnu ulogu u podsticanju srpske zajednice na severu Kosova da se odupre integraciji u kosovske institucije i društvo.

Rezultat su, kaže, „paralelne institucije“ i značajna srpska manjina na Kosovu koja nema osećaj ’pripadnosti’.

Takođe, ocenio je da su nedavni lokalni izbori na severu, koje je bojkotovala većina Srba, bili korak u pogrešnom pravcu, ali i znak da Kurti i Vučić moraju da napreduju u zajedničkoj viziji kako da sprovedu „samoupravu“ za srpsku manjinu .

Na pitanje da li bi trebalo ubrzati proces da Kosovo postane deo Partnerstva za mir, Kapčan je odgovorio potvrdno, navodeći da je „dobra investicija“ za Kosovo da produbi svoju „de fakto“ saradnju sa transatlantskim i evropskim institucijama do „de jure“ integracije.

Kada je reč o nedavnim izborima u Crnoj Gori, Kapčan je ocenio da je pobeda Jakova Milatovića na predsedničkim izborima nazadovanje za prozapadne snage u toj zemlji i još jedan znak političkih izazova sa kojima se region i dalje suočava.

„Ali Crna Gora je članica NATO-a, što ograničava njenu sposobnost da se kreće u proruskom pravcu. Ruska invazija na Ukrajinu narušila je njenu poziciju u regionu. Rusija nastavlja da pokušava da destabilizuje region, ali njene baze se vremenom smanjuju“, rekao je Kapčan.

Na pitanje koliko su opasne izjave Milorada Dodika u kojima „poziva na ujedinjenje Republike Srpske i Srbije“, kaže da su one „neodgovorne i opasne“.

„Iako se SAD i EU fokusiraju na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, trebalo bi da udvostruče svoju posvećenost BiH. Pregled dejtonskih struktura je najverovatnije na redu“, rekao je Kapčan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs