Pristupanjem NATO savezu, Crna Gora je znatno unaprijedila svoju vazdušnu odbrambenu sposobnost, a kao ravrnopravna članica Alijanse ona danas može da računa na kolektivnu pomoć i zaštitu svih ostalih zemalja saveznica.

Kako se čuva crnogorsko nebo

Foto: Američka ambasada u Podgorici

U korpus vojno-tehničke saradnje koju Crna Gora ostvaruje sa NATO alijansom spada i zaštita crnogorskog vazdušnog prostora. Razvoj vazdušnog odbrambenog sistema je veoma zahtjevan i skup proces koji podrazumijeva vrijeme za uspostavljanje i testiranje. Zahvaljujući saradnji sa Alijansom, Crna Gora je uspjela da u najkraćem mogućem roku svoju vazdušnu odbranu podigne na najviši mogući nivo operativnosti.

Zaštita crnogorskog neba se postiže korišćenjem NATO Air policing sistema – sistema odbrane koji podrazumeva međunarodnu asistenciju u dvadesetčetvoročasovnom nadgledanju i odbrani vazdušnog prostora zemalja saveznica. Od 2017. Air policing crnogorskog neba obavljaju Grčka i Italija svojim mlaznim avonima i na taj način obezbjeđuju potpunu sigurnost crnogorskog neba. Ovaj sistem odbrane ne samo što je izuzetno efikasan, on je i ekonomski isplativ – on ne košta ništa građane Crne Gore budući je zemlja članica NATO alijanse.

Isti sistem odbrane koriste i druge zemlje u regionu. Nakon što je pristupila NATO alijansi, nebo Slovenije čuvali su italijanski avioni, a od 2014. air policing slovenačkog neba obavlja se iz Mađarske. Nebo iznad Albanije takođe čuvaju Grčka i Italija, još od 2009.

Saradnja u oblasti vojne avijacije između Crne Gore i zemalja Alijanse uspješno se odvija već dugi niz godina.

Source link: www.vijesti.me