Diab se trenutno nalazi u Kanadi, suđeno mu je u odsutnosti

Politika & Kriminal
              Kanadski profesor osuđen za bombaški napad na sinagogu u Parizu 1980. godine

FOTO: AFP

Nakon više od 42 godine od smrtonosnog bombaškog napada na parišku sinagogu, sud je proglasio krivim libansko-kanadskog sveučilišnog profesora Hassana Diaba (69), koji ima kanadsko i libanonsko državljanstvo, piše The Guardian.

Diab je jedina osoba koja je optužena za eksploziju u kojoj su ubijene četiri osobe, dok ih je 46 ranjeno. Bomba je aktivirana ispred sinagoge u kojoj se molilo više od 300 ljudi. Bombaški napad bio je prvi smrtonosni napad na francusku židovsku zajednicu od nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Izručenje u Francusku

Suđeno mu je u odsutnosti jer se trenutno nalazi u Kanadi. Osuđen je na doživotni zatvor i protiv njega je izdana tjeralica. Njegov pravni tim je tijekom sudskog procesa nastojao dokazati kako je on žrtva jer su ga istražitelji zamijenili s nekim.

Ne zna se hoće li novi postupak izručenja Diaba biti uspješan i kakve će napetosti izazvati u odnosima između Kanade i Francuske. Tužitelji su tijekom trotjednog suđenja inzistirali na tome da Diab mora biti osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu jer “nema sumnje” da je kriv.

Uhićen je u Kanadi 2008.

Bomba, koja je sadržavala 10 kg eksploziva, ostavljena je u torbi na motociklu koji je bio parkiran ispred sinagoge 3. listopada 1980. Eksplozija je srušila stakleni krov sinagoge na ljude koji su bili unutra, a od siline eksplozije razletjela su se vrata te su razbijeni izlozi duž 150 metara ceste.

Diab, profesor sociologije u Ottawi, uhićen je u Kanadi 2008., a 2014. izručen Francuskoj, gdje je proveo tri godine u zatvoru. Francuski tužitelji tvrdili su da je on bio član ogranka Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, za koji se vjeruje da je odgovoran za napad. Pušten je 2018. i dopušten mu je povratak u Kanadu, no 2021. viši francuski sud naložio mu je suđenje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr