INTERVJU Dragan Jovanović o prelasku njegove stranke u SNS: Ja sam borac i na udarce uzvraćam deset puta jače

Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

„U Srpsku naprednu stranku sam ušao, pre svega, zbog Aleksandra Vučića i njegove energije koja vuče napred. Borba za normalnu Srbiju mi je važnija od svih ličnih sujeta. Ti koji mi danas kažu da sam preletačević, nikada mi ni na koji način nisu pružili podršku kada sam bio u najvećem sukobu na lokalu sa SNS-om, niti su me pozvali da pitaju kako nam je“, kaže u intervjuu za Danas Dragan Jovanović, predsednik stranke Bolja Srbija, objašnjavajući zbog čega je njegova partija koletivno pristupila SNS, nakon brojnih nesuglasica koje je imao sa Vučićevom strankom u Topoli.

Jovanović je svojevremeno bio potpredsednik i generalni sekretar Nove Srbije. Nakon razlaza Velimira Ilića sa Vučićem, on napušta Novu Srbiju i formira svoju stranku Bolja Srbija. Tada je naglasio da podržava Vučićevu politiku, a da Ilić „preko noći, zbog lične sujete, hoće sve da promeni“.

U martu 2020. Jovanović i Milan Stamatović, predsednik stranke „Zdrava Srbija“, potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na republičke izbore sa listom „Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović“. Lista nije prešla cenzus.

Članovi Bolje Srbije pristupili SNS-u: „Preletač povratnik“ Dragan Jovanović iz Topole

Zbog namere naprednjaka da prekonponuju vlast bilo je i tuče u Topoli i podnošenja krivičnih prijava. Kako ste prešli preko toga?

Od nastanka SNS-a bili smo na republičkom nivou u koaliciji sa njima. Naravno da su pale teške reči u lokalnoj kampanji. Ja sam borac i na udarce uzvraćan deset puta jače da sačuvam ono što mi je narod dao na izborima. Međutim, usred svih tih sukoba imao sam kontakt sa Aleksandrom Vučićem i taj se kontakt nikada nije prekidao.

Svojevremeno ste tvrdili da ste jedini koji je u Šumadiji pobedio SNS?

Ja sam autentični Šumadinac. Dvadeset godina sam “pobeđivao u svom selu”. Kažu da je to najteže, a eto meni je to uspelo pet puta zaredom. Bio sam jedini opozicioni predsednik opštine “žutoj vlasti”. Jedini sam u Šumadiji pobedio SNS, ali sam osetio da je došao trenutak da treba ujediniti snage kada su ovakvi pritisci na Srbiju. Da sada ja podržim Aleksandra Vučića koji me je pridobio ličnom podrškom, čak i kada sam bio u najvećem sukobu sa lokalnim naprednjacima, kao što je Aleksadar Senić i njemu slični.

Jovanović: Senić u Šumadiji meri krvna zrnca ko je i koliko za Vučića

Sada ćete sa tim istim Senićem sa kojim ste i u sudskom procesu bili deo jedne iste stranke?

Borba za normalnu Srbiju mi je važnija od svih ličnih sujeta. Sve što imam sa Senićem rešiću na sudu i to u tri spora.

Šta je bio glavni motiv da uđete u SNS?

Godinama sam govorio i zalagao se da je potrebno da se postigne istorijski dogovor sa Albancima, uz garancije velikih sila i napor koji Aleksandar Vučić ulaže u tom pravcu, razlog je da to podržim. Uz vođenje države u nikad težim spoljno-političkom okruženju vredno je svakog poštovanja. Moji preci su ratovali sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem i kasnije sa čiča Dražom, verujući u Srbiju na zapadu. Došlo je vreme da se svi okupimo, da se “male reke” uliju u jednu veliku maticu i da sve lične sujete ustuknu pred idejom mira i razvoja Srbije.

Pristupanjem SNS niste bili vođeni ličnim razlozima?

Ja sam čovek koji je prošao sve stepenice u državnoj upravi. Bio sam na čelu javnog preduzeća, predsednik opštine tolike godine, narodni poslanik. Manje više sam ispunio sve svoje lične ambicije. Hoću još da pokušam uz podršku Aleksandra Vučića i velike stranke da pomognem u nekoliko važnih projekata za Šumadiju, kao što su izgradnja auto puta „Vožd Karađorđe, proširenje kapaciteta vodosnabdevanja i odnova kraljevih podruma i kompletnog kraljevog vinogorja podno Oplenca. To opština ne može sama i ovo je pravi put da zajedno uradimo.

Jovanović: Mislio sam da su žuti najgori, ali naprednjaci su gori

Već ste zaradili epitet preletač. Kako na to gledate?

Može me zvati kako ko želi. Ja sam narodni poslanik sa liste AV- Zajedno možemo sve. U životu sam bio član Nove Srbije i kasnije formirao svoju stranku Bolju Srbiju. Ako je to sad neko preletanje onda u redu. Ti koji mi danas kažu da sam preletačević kada sam bio u najvećem sukobu na lokalu sa SNS-om nikada nam nisu ni na koji način pružili podšku niti su pozvali da pitaju kako nam je. Oni misle da mogu voditi politiku iz Beogradske dvojke i tako pobediti. Srbija je specifična, Šumadija još više…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs