Lutovac: Vlast ne zakazuje sednice da se ne bi čuo glas opozicije o važnim temama

Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da vladajuća koalicija ne zakazuje sednicu Skupštine Srbije kako se ne bi čuo glas opozicije o najvažnijim temama u državi, a jedna od njih je dogovoreni sporazum o Kosovu.

On je za agenciju Beta rekao da su se poslanički klubovi opozicije danas sastali u Skupštini Srbije kako bi razgovarali, jer je parlament, i ovakav kakav je sa svom svojim manjkavostima, sveden na rad skupštinskih odbora.

„To što nema plenarnih sednica i što skupština ne zaseda, opravdava se izjavama zvaničnika vladajuće većine da skupština radi po odborima i na druge načine, i da ne mora da se zakaže plenarno zasedanje. Ta hiperinflacija zakazivanja sednica skupštinskih odbora bi trebalo da pokrije činjenicu da se ne zakazuje sednica i to je jedan od razloga što su se opozicioni klubovi okupili da razgovaraju, da pokušamo da nađemo način da se prestane sa takvom praksom“, rekao je Lutovac.

Lider DS-a je istakao da je jedan od glavnih povoda za opstrukciju rada skupštine da se ne čuje glas opozicije o najvažnijim stvarima koje se dešavju u društvu, a jedna od tema su i spekulacije oko svega što se dešava sa sporazumom o Kosovu koji je prihvaćeni, kao i sporazum o implementaciji.

„To je sigurno jedan od motiva opstrukcije i nezakazivanja sednice na kojoj bi se razgovaralo i o tome i o drugim temama, jer politički život u Srbiji je prepun afera, od EPS-a do bahatih kumova Aleksandra Vučića. Problemi su svuda oko nas, a ključna politička institucija u državi ne zaseda“, rekao je Lutovac.

Kako je dodao, opozicioni poslanički klubovi dogovorili su da fokus pažnje bude rad parlamenta, vladavina prava, sloboda medija i izborni uslovi.

„To su četiri krupne teme oko kojih poslanički klubovi opozicije žele da se usaglase i daju konkretne predloge šta da se radi“, rekao je Lutovac agenciji Beta.

U Skupštini Srbije na inicijativu Zeleno-levog poslaničkog kluba održan je sastanak opozicionih poslanika povodom, kako je navedeno „brutalne zloupotrebe ove institucije“, a prema rečima predsednika tog kluba Radomira Lazovića sastanku su se odazvale sve opozicione grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs