Da li se i po čemu razlikuju „preletači“ danas i oni od pre deset godina?

foto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Posle ne tako dugotrajnog zatišja opet su se na centralnoj političkoj sceni pojavili preletači koje u svoje redove „prevodi“ i javnosti predstavlja predsednik Izvršnog odbora vladajuće SNS Darko Glišić.

On je na konferenciji za medije saopštio, „da se sedam članova Pokreta za obnovu kraljevine Srbije iz Niša pridružilo naprednjacima nakon upoznavanja sa programskim načelima i sa onim što je želja da se radi u budućnosti“.

Jedna od njih je i poslanica sa liste „Boško Obradović Dveri POKS – Patriotski blok“. Prethodno je Glišić javnost obaveštavao i tvrdio da su članovi koalicije NADA sa loklanog niova, ali i bivši članovi Zavetnika, prešli u redove vladajuće partije.

Preletanje na loklanom nivou u Srbiji nije neuobičajeno, budući da su podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pokazali da je 657 odbornika i odbornica od 2016. do 2019. godine promenilo dres.

CRTA: Za dve godine 472 slučaja menjanja partija

Ipak, od prelaska celog pokreta SPAS Aleksandra Šapića u redove SNS, 2021. nije bilo prelaska iz jedne partije u drugu „zvučnih imena“ poput nekadašnjih transfera, na primer, Gorana Vesića, Aleksandra Martinovića, Milenka Jovanova i ostalih koji možda nisu članovi SNS ali su lako promenili ideološke i vrednosne stavove uklopivši se u naprednjačku vlast poput Jelene Trivan, Siniše Malog, Zorane Mihajlović, Gordane Čomić…

Glišić (SNS): Tek će se videti da li će biti vanrednih izbora

Postavlja se pitanje da li se i po čemu prelatači od pre dsetak godina, kada je na vlast došla SNS umesto DS, razlikuju od ovih danas.

Politikolog Mladen Mrdalj za Danas kaže da su preletaci pre 10 godina dolazili u SNS kao stranku koja je kuburila sa iskusnim partokratama i birokratama, na stranu njihov kvalitet, jer SNS nije ranije bila na vlasti.

Vlast strahuje od budućih preletanja

– Stoga su i neke više državne funkcije bile otvorene za preletače, a samim tim i više partijske funkcije. Današnji preletači dolaze u dobro organizovanu, iskusnu partiju, u okviru koje već postoje čak i dobro organizovani klanovi, pa je samim tim i proboj u više državne i partijske ešalone teži i zavisi od toga koliku dobit donose partiji – imidž, glasače, i/ili pare. Jednom rečju, prostor za bolje uhljebljenje je danas manji nego pre deset godina – navodi Mrdalj.

A politički analitičar Dragomir Anđelković, za Danas kaže da se najnoviji talas tzv. preletača, suštinski razlikuje od onih koji su menjali partijske dresove posle dolaska SNS-a na vlast 2012. i u narednim godinama, u meri u kojoj su gubili značaj DSS, SRS i druge partije van vladajućeg bloka.

Darko Glišić: Troje nekadašnjih članova koalicije NADA prešlo u SNS

– Tada su u pitanju bili pravi preletači, oni koji su se prethodno autentično angažovali kao deo neke druge ekipe, a pošto su procenili da je to za njih ubuduće beskorisno, pretrčali su u tabor koji je bio u naponu snage – objašnjava on.

Kako dodaje, njihove sadašnje „kolege“ su preletači tek površno gledano, jer su zapravo već dugo bili pod kontrolom Vučića i njegovih ljudi.

Petoro članova strankе Zavеtnici prеšlo u SNS

– Dodeljen im je zadatak da neko vreme glume da su u opoziciji, a kada je režim procenio da više dobija time da se ta vrsta predstave prekine i oni se direktno svrstaju uz Vučića, prešli su u SNS i navodno postali preletači – ukazuje Anđelković.

Prema njegovim rečima, sve rečeno ne znači da su sadašnji lažni preletači bolji od onih pravih.

– Naprotiv. U prvoj grupi je možda i bilo onih koji su se rukovodili nekim uverenjima, mada ipak sumnjam da je tako. U ovoj o kojoj se sada radi, čak ni teorijski toga nema. Radi se o tempiranim bombama u nekom prethodnom periodu ubačenim u opoziciju, koje su sada detonirane – zaključuje Anđelković.

Đurđević Stamenkovski: SNS reciklira bivše članove Zavetnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs