Netanyahu planira parlamentu dati ovlast da ukida sudske odluke

Politika & Kriminal
              Pola milijuna Izraelaca na ulicama protiv pravosudnog puča u režiji vladajuće političke garniture

FOTO: AFP

Stotine tisuća ljudi ponovno su prosvjedovale u Izraelu protiv planiranih pravosudnih reformi, desetu subotu zaredom. Prosvjedi ne pokazuju znakove usporavanja, dok su u nekim gradovima prijavljeni rekordni brojevi sudionika, izvijestili su izraelski mediji.

Samo u gradu Tel Avivu, oko 145.000 prosvjednika izišlo je na ulice, a u Haifi oko 50.000. Prosvjedi protiv kontroverzne pravosudne reforme održali su se i u Jeruzalemu, Beershebi, Eilatu i nekoliko drugih gradova. Organizatori, kako javlja ugledni list Haaretz, navode da je na ulice danas izašlo oko pola milijuna građana, najviše u povijesti Države Izrael.

Prije nekoliko dana, izraelski predsjednik Isaac Herzog prvi puta je javno progovorio protiv planova desničarske vlade. Rekao je da je pravosudna reforma, među njezinim protivnicima nazvana pravosudni puč, pogreška, da je represivna i da podriva demokratske temelje Izraela. Također je rekao da je dogovoren kompromis između pristaša i protivnika reforme. Detalji kompromisa još uvijek nisu poznati javnosti.

Knesset bi mogao ukidati odluke Vrhovnog suda

Ključni elementi kontroverzne reforme mogli bi proći finalno izglasavanje u parlamentu sljedeći tjedan, izvijestili su izraelski mediji.

Prema planovima vlade premijera Benjamina Netanyahua, parlament će moći jednostavnom većinom ukinuti odluke Vrhovnog suda. Dodatno, političari će dobiti veći utjecaj na imenovanje sudaca.

Kritičari to vide kao prijetnju demokratskoj diobi vlasti, a strahuju i da bi reforme mogle omogućiti Netanyahuu da izbjegne osudu u postupku u kojem mu se sudi za korupciju.

Source link: www.telegram.hr