Šef Misije OEBS: Srbija nije crna ovca evropske porodice, ali nije dovoljno dobro

Foto: Beta/Milan Obradović

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu rekao je u danas da u Srbiji postoji politička volja da se napreduje u slobodi medija i poveća bezbednost novinara, i da ona „nije crna ovca evropske porodice“, ali da stanje „nije dobro“ i da u ovoj oblasti mora još mnogo da se radi.

Bratu je za Insajder rekao da je za celo društvo jako važno da bude doneta konačna presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije, na šta se čeka skoro četvrt veka i da „ubistva Ćuruvije i Milana Pantića moraju da budu razrešena, da bi društvo u Srbiji moglo da ide napred“.

Prema njegovim rečima, „ukoliko se ovi slučajevi ne reše sudskim putem, pitanje je da li će građani imati više poverenja u pravosudni sistem, jer ljudi su ubijeni, a sistem nije bio sposoban da razreši ta ubistva i kazni odgovorne“.

Bratu je ocenio da je dobra stvar što su formirane radne grupe koje se bave medijima i bezbednošću novinara i to što u njihovom radu učestvuje više institucija.

Perparim Krieziju: Lajčak izneo 15 evropskih modela o regulisanju prava manjina, ali ne i manjinskih udruženja

„Da li je dovoljno dobro, to jest onako kako bi trebalo da bude? Nije, ali postoji napredak. Institucionalni mehanizmi bi mogli da budu efikasniji. Ali, vidimo progres. Podržavamo napore i rad, obučili smo više od 200 policajaca, tužilaca i ostalih radnika u pravosudnom sistemu u vezi sa zaštitom novinara. Otvorena je i besplatna telefonska linija, za novinare kojima je ugrožena bezbednost, da prijave pretnje. Tako da mislimo da se stvari kreću u boljem smeru“, rekao je on.

Šef Misije OEBS-a je ocenio da je povećanje broja pretnji koje se upućuju novinarima globalan problem i da je to „sve zaista uznemirujuće“, a da se slične stvari vide i u evropskim zemljama.

„Hajde da ne govorimo da je Srbija najgora, da je crna ovca evropske porodice. Ali, nije dovoljno dobro i zato policija mora da se bavi istragama u slučajevima koji su prijavljeni“, izjavio je Bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs