Predsednik Skupštine Kosova: Formiranje ZSO tek kad Srbija prizna Kosovo

Foto: Printscreen/TV Most

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je danas da Zajednicu srpskih opština treba formirati tek kada Srbija de fakto prizna nezavisnost Kosova kroz evropski predlog, prenosi Demokracija.

Konjufca smatra da SAD insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština kako bi ubedile Srbiju da potpiše sporazum.

„Ono što je za Kosovo dozvoljeno, može biti samo neka apstraktna šteta. Mi pokušavamo da Kosovo dobije de fakto priznanje, što se neće dogoditi jer Srbija neće prihvatiti“, rekao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, Kosovo zapadnim silama pokušava da predstavi tri principa na osnovu kojih je došlo do zaključka da je nemoguće formiranje ZSO onako kako to Srbija traži.

„Ne pokušavamo da izbegnemo ZSO, ali se trudimo da pokažemo da to Udruženje ima tri dimenzije – prva je etničko, druga da je nosilac javne vlasti, a treće da je trećestepena vlast. Objasnićemo ova tri principa da pokažemo međunarodnoj zajednici da je ono što Srbija traži nemoguće“, rekao je on.

Konjufca je naveo da bi Srbija mogla da formira „forum srpskih opština“, koji bi se bavio problemima srpske zajednice na Kosovu, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs