SDA Sandžaka i SPP pregovaraju o formiranju vlasti u Tutinu

Foto: SDA

Tutin će ponovo u „prepakivanje“ lokalne vlasti, u kojoj će zajedno da vladaju SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP). Zbog toga je, već zakazano zasedanje lokalne skupštine, otkazano do daljnjeg.

Ove dve partije, pregovaraju i o pravljenju skupštinskih većina i u drugim sandžačkim opštinama. Informaciju je medijima potvrdio predsednik tutinskog odbara SDA i bivši predsednik te opštine Kenan Hot.

Nove aktivnosti zasnovane su na strateškom sporazumu između dve partije, koji je potpisan pred konstituisanje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Taj dokument ima 28 tačaka, a jedna se odnosi na „formiranje stabilnih skupštinskih većina“ u sandžačkim opštinama gde su Bošnjaci većinsko stanovništvo. Timovi SDA i SPP, kako je rekao Hot „rade na implementaciji sporazuma“.

„Pregovori su u poodmakloj fazi u opštinama Tutin i Sjenica i radi se na strateškom dokumentu o saradnji u Novom Pazaru – naglasio je Hot i podvukao da će tutinska skupština zasedati do kraja meseca i „u zakonskom roku“, a do tada će biti gotova „implementacija strateškog sporazuma u opštinama u Sandžaku“.

SDA Sandžaka je, u Tutinu, na vlasti od 1996.godine. Do poslednjih lokalnih izbora, pre dve i po godine, imala je apsolutnu većinu.

Posle tih izbora, za nastavak vladanja, morala je da traži koalicione partnere. Za tanku većinu od 19 odbornika, Skupština ima 37, kvorum je dao jedini odbornik SNS. Onda su se priključila dva odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP). U opoziciji je ostalo 9 odbornika SPP i 5 Grupe građana „Tutin na prvom mestu“.

Polovinom prošle godine, vladajuća koalicija se raspala i SDA je ostala bez kvoruma. Skupštinska zasedanja su odlagana i zakazivana, odlukom odbornika partije Sulejmana Ugljanina. Probijani su svi zakonski rokovi za zasedanje lokalnog parlamenta. Uvođenje prinudne uprave, čak, su tražili i novi strateški partneri,SPP. Pred kraj godine, vlast je održana formiranjem koalicije između SDA, Grupe građana i SDP.

Krajem ovog meseca, kako je najavljeno, zavladaće nova koalicija.

SPP je na vlasti u Sjenici. Prošlog leta i u toj opštini je bilo potresa. SDA je ostala u opoziciji. Sporazum o strateškoj saradnji, vratiće kadrove te partije, ponovo, u lokalnu vlast.

Za skupštinsku većinu u Novom Pazaru, teško će da ide. U ovom gradu vlast, petnaest godina, predvodi SDP, koja u aktuelnom sazivu ima 21 odbornika i sa 6 odbornika srpske liste, čini ubedljivu većinu. U opoziciji su SDA sa 9 i SPP, zvanično, sa 11 odbornika. Iz odborničkog kluba SPP, prošle godine, izdvojila su se dav odbornika, koji u gradskom parlamentu deluju samostalno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Još vesti iz ovog grada

SDA Sandžaka i SPP pregovaraju o formiranju vlasti u Tutinu

Pobeda fudbalera Novog Pazara nad kragujevačkim Radničkim 1923

SDA Sandžaka i SPP pregovaraju o formiranju vlasti u Tutinu

Sulejman Ugljanin podržao tužiteljke Savović i Paunović

SDA Sandžaka i SPP pregovaraju o formiranju vlasti u Tutinu

Tri i po godine zatvora za žandarma zbog posedovanja kilo i po marihuane

SDA Sandžaka i SPP pregovaraju o formiranju vlasti u Tutinu

Sutra dan žalosti u Novom Pazaru

Source link: www.danas.rs