Vjosa Osmani: Sloboda i država Kosovo imaju pečat Adema Jašarija i njegove porodice

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas izjavila da sloboda i država Kosovo imaju pečat legendarnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija i porodice Jašari.

Uz najviše zvaničnike Kosova, Osmani je na postrojavanju pripadnika Bezbednosne snage Kosova, kojim je započeta manifestacija „Epopeja OVK“, posvećena godišnjici ubistva Adema Jašarija i članova njegove porodice, rekla da je to događaj koji je promenio tok istorije Kosova.

„Događaj je to koji je svetu pokazao šta može da postigne narod koji voli i zaslužuje slobodu, posebno kada ga predvode hrabre patriote poput legendarnog komandanta Adema Jašarija i njegove porodice, ali i kćeri i sinova OVK, čija su hrabrost i posvećenost učinili naš vekovni san o oslobođenju i državnosti stvarnošću“, rekla je Osmani.

Prema njoj, Epopeja OVK nije samo priča o ratu i borbi, već priča o stabilnosti, istrajnosti i nadi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je Vojska Kosova od 1999. godine do sada uvek obeležavala godišnjicu otpora porodice Jašari.

„Dakle, vi vojnici, podoficiri i oficiri Kosovskih bezbednosnih snaga, svaki put kada nosite svoju uniformu, ne zaboravite da nosite uniformu koja potiče od uniforme Adema Jašarija, vrhovnog komandanta OVK“, rekao je Kurti.

Prema njemu, članovi porodice Jašari su 5, 6. i 7. marta 1998. godine pružili otpor u svom rodnom mestu, gde su generacijama učili da vole svoju zemlju i gde su školovani da se i životom bore za njenu slobodu.

„U porodici Šabana Jašarija u Prekazu, tri dana zaredom vodila se borba, pod opsadom nekoliko hiljada pripadnika policije Srbije, koji su bombardovali Jašarijeve kuće ubivši ukupno 59 ljudi“, rekao je Kurti.

Ocenio je da je napad na porodicu Jašari još više podstakao mobilizaciju i ujedinjenje naroda oko Oslobodilačke vojske Kosova, pošto je od nekoliko grupa naoružanih lica, ratom uspela da dobije i podršku NATO saveza i posebno Sjedinjenih Američkih Država, koje su se potom uključile u rat da bi zadale konačne udarce Srbiji i oslobodile Kosovo juna 1999. godine.

Epopeja OVK se na Kosovu slavi svake godine nizom političkih i kulturnih manifestacija i završava se 7. marta „Noć vatri“, u selu Prekaze, mestu rođenja Adema Jašarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs