Crkvena imovina dugi je niz godina uživala status oslobođenja od plaćanja poreza — dokle god ondje žive svećenici

Politika & Kriminal
              EU naredio Italiji da Katoličkoj crkvi naplati poreze od imovine, radi se o stotinama milijuna eura

FOTO: AFP

Europska komisija naredila je talijanskoj vladi da od Katoličke crkve naplati porezne dugove njezina golemog portfelja nekretnina, u potezu potencijalno vrijednom stotine milijuna eura. Zahtjev, koji proizlazi iz dugogodišnje kontroverze između Bruxellesa i Rima, mogao bi izazvati trvenja između Vatikana i nove talijanske desničarske vlade.

Crkvena imovina, koja uključuje privatne klinike, hotele, smještaj s doručkom i pansione, dugi je niz godina uživala status oslobođenja od plaćanja poreza sve dok su u dijelu stanovali svećenici ili časne sestre ili je imala kapelu ili prostoriju za molitvu – stvarajući tako poreznu rupu.

Gubi se 100 milijuna eura godišnje

Dokument Ministarstva financija iz 2011. procijenio je gubitak prihoda od tog aranžmana u vrijednosti od oko 100 milijuna eura godišnje. Nakon istrage Europske komisije, Italija je 2012. ograničila izuzeće od poreza na “isključivo nekomercijalne” strukture u vlasništvu Crkve i drugih neprofitnih institucija.

Iste godine Bruxelles je presudio da su talijanska porezna izuzeća za nekomercijalne subjekte koji su se bavili društvenim djelatnostima između 2006. i 2011. kršila pravila EU-a o državnim potporama.

Povrat nezakonite pomoći

Od Italije bi se inače tražio povrat nezakonite pomoći, no Komisija je prihvatila argument Rima da je to praktički nemoguće zbog zastarjelih zemljišnih knjiga. Sud pravde EU-a djelomično je poništio tu odluku 2018. godine, prisilivši izvršnu vlast EU-a da izda nalog u petak da traži novac.

Komisija je rekla da bi Italija to mogla učiniti korištenjem podataka iz prijava poreza na nekretnine i nadopuniti ih drugim instrumentima. “Povrat nije potreban kada se potpora dodjeljuje za negospodarske aktivnosti” ili kada se radi o maloj pomoći, stoji u priopćenju izvršne vlasti EU-a.

Premijerka Giorgia Meloni, koja je u siječnju imala “srdačan” susret s papom Franjom, uvjerena je konzervativka i braniteljica kršćanskih vrijednosti.

Source link: www.telegram.hr