Prepreku za novog kandidata mogao bi da predstavlja član 4 Zakona o izboru predsjednika, u kojem piše da “pojedina politička stranka ili grupa građana može predložiti samo jednog kandidata”, pa bi Milatovića ili nekog drugog morala da predloži grupa građana a ne partija. Dio civilnog sektora, političkih partija i stručnjaka osudio odluku DIK-a da odbije kandidaturu lidera PES-a zbog dvojnog državljanstva

Milatović će na crtu DPS-u i DF-u?

Gradonačelnik Podgorice ili predsjednički kandidat: Milatović, Foto: Boris Pejović

Nakon političke odluke Državne izborne komisije (DIK) da iz trke za predsjednika Crna Gore isključi Milojka Spajića, izvjesno je da će Pokret Evropa sad (PES) kandidovati nekog drugog, vjerovatno Jakova Milatovića, ali je pitanje da li će on, zbog zakonskih ograničenja, biti partijski ili kandidat grupe građana.

Prepreku za novog kandidata PES-a mogao bi da predstavlja član 4 Zakona o izboru predsjednika, u kojem piše da “pojedina politička stranka ili grupa građana može predložiti samo jednog kandidata”.

S obzirom na to da je PES kao partija već kandidovao Spajića, ostaje im opcija da Milatovića ili nekog drugog predlože preko grupe građana, potvrđeno je nezvanično “Vijestima” iz DIK-a i PES-a.

Prema informacijama “Vijesti”, Milatović figurira kao najizvjesniji kandidat, a navodno se razmatra mogućnost da to budu potpredsjednica partije Olivera Injac i član predsjedništva Filip Ivanović.

Source link: www.vijesti.me