Ministarstvo je poništilo natječaj za usluge vanjskih stručnjaka jer misle da zbog novih EU pravila neće imati toliko posla

Politika & Kriminal
              Nakon teksta u Telegramu Butković ustuknuo: poništio milijunski natječaj, priznao da sve mogu odraditi njegovi ljudi

Ministar Oleg Butković ipak se predomislio: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odustalo je od angažmana vanjskih konzultanata koji bi državnim službenicima pomogli provjeriti jesu li projekti financirani EU novcem ispravno provedeni. Natječaj vrijedan milijun kuna upravo je poništen jer su u Ministarstvu zaključili da taj posao mogu sami odraditi.

Sredinom prosinca Ministarstvo je objavilo javni natječaj, tražeći usluge vanjskih stručnjaka koji bi provjeravali javne nabave u okviru Fonda solidarnosti EU. Ta su sredstva namijenjena sanaciji posljedica od potresa.

Javne nabave provodile su lokalne jedinice ili javne tvrtke – na primjer sanaciju ceste koja je stradala u potresu – a troškovi su pokriveni iz Fonda solidarnosti. Ministarstvo je dužno provjeriti je li sve odrađeno po propisima.

Ipak manje posla

Računali su da će u kratkom roku, do kraja lipnja, morati provjeriti više od 400 nabava ukupne vrijednosti veće od 700 milijuna kuna pa su odlučili potražiti vanjsku pomoć. Ne bi to bilo toliko neobično da državni revizori nisu nedavno upozorili upravo ovo Ministarstvo da se previše oslanja na vanjske konzultante, iako u Upravi za EU fondove imaju zaposleno 52 ljudi. U dvije godine na angažman vanjskih stručnjaka potrošeno je više od 40 milijuna kuna, primijetili su revizori.

No, u resoru koji vodi ministar Butković ostali su pri svome. I u nedavnom odgovoru Telegramu, kad smo ih pitali oko novog natječaja za konzultante, nabrojali su cijeli niz razloga zbog kojih im, uz državne službenike, trebaju i vanjski stručnjaci.

Na tom popisu razloga bili su i kratki rokovi za Fond solidarnosti – sve je potrebno odraditi do kraja lipnja – te veliki opseg posla. Ispalo je, međutim, da je posla ipak manje.

Povinovali se reviziji

U odluci kojom su poništili natječaj navode da od prosinca vrijede nova EU pravila za Fond solidarnosti po kojima se naknadna provjera javnih nabava ne provodi za sve nabave, nego samo iznad određene vrijednosti. Analizom su potom utvrdili, kažu, da će morati provjeriti značajno manje javnih nabava nego što su ranije mislili. I zato im usluge vanjskih stručnjaka „ipak neće biti potrebne“.

Nova pravila na koja se pozivaju stupila su na snagu dva dana prije nego što je Ministarstvo uopće raspisalo natječaj. Ali je unatoč tome cijela procedura odrađena – natječaj je objavljen, tvrtke su se javile, nedavno je odrađeno i otvaranje pristiglih ponuda.

Sada su ipak zaključili da im usluge neće trebati. Butkovićev resor tako se, eto, spletom okolnosti zasad povinovao nalazima državnih revizora i njihovoj sugestiji da se više oslanjaju na svoje ljude, a ne vanjske konzultante.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr