Orlić tražio od Olenika da obeća će da braniti svojih 500 amandmana, on uzvratio „Da li treba i pisana izjava?“

Foto: FoNet/ Marija Djoković

„Dok god budemo imali radikalsku i nacionalističku politiku, nećemo promeniti sistem vlasti, čija politika se zasniva na odlukama predsednika jedne partije. Tek evropska politika podrazumeva slobodno i nezavisno pravosuđe“, istakao je Aleksandar Olenik, samostalni poslanik tokom rasprave o setu pravosudnih zakona u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima promena pet pravosudnih zakona ne može da „istisne“ politički uticaj na izbor sudija i tužilaca.

„Istiskuje se Skupština, a uvodi osam novih metoda indirektnog uticaja na njihov izbor. Političke partije će direktno birati sudije i tužioce, preko „istaknutih pravnika“, rekao je Olenik, dodajući da se tim predlozima izmena zakona sva pravosudna vlast preneta na vladajuću partiju.

Olenik je na ovaj set zakona podneo oko 500 amandmana, a predsednik parlamenta Vladimir Orlić tražio je od njega da mu čvrsto obeća da će sedeti sve vreme u parlamentu i da će braniti svoje amandmane.

„Da li treba da vam dam pisanu izjavu da ću biti u skupštini dok traje rasprava. Nije ovo kafana da se pogađamo“, odgovorio je Olenik.

Olenik: 500 amandmana na pravosudne zakone, „toliko su dobri“

Na to je reagovala Marinika Tepić , šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni koja je podsetila Orlića i naprednjake kako su svojevremeno, kao vlast, sami podnosli hiljade amandmana na budžet Srbije, zbog čega je opozicija i napustila parlamen. Ona je istakla i da Olenik ima poslaničko pravo da podnosi amandmane na zakone.

Milenko Jovanov iz SNS je, reagujući na Olenikovo izlaganje, pitao koga Olenik predstavlja, koju vojvođansku manjinu, osporavajući mu stavove o Vojvođanima i rekao mu da ne može da „od Vojvođana pravi naciju“.

Đorđe Komlenski iz poslaničke grupe SNS „Aleksandar Vučić- zajedno možemo sve“ je, na pitanje hoće li se pravosudni zakoni o kojima raspravlja Skupština Srbije primenjivati na Kosovu, rekao da „jednog dana sigurno hoće“.

Žestoka polemika u Skupštini: Novaković poručio da je Vučić šef mafije, ministarka pravde uzvratila – „sram Vas bilo“

„Danas možda neće, možda neće ni u martu ni ove godne, ali jednog dana, gospodine Olenik, budite sigurni da hoće. Na vašu veliku žalost i na žalost vaših mentora – hoće, i to budite sigurni i takvo pitanje više nemojte da postavljate u ovoj skupštini“, poručio je Komlenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs