Uz HDZ-ovce u Saboru u Odboru za obitelj bili su i Socijaldemokrati i Vesna Vučemilović

Politika & Kriminal
              Raskol u HDZ-u. Zastupnici izglasali zaključke o posvajanju djece kojima se protivi njihov ministar

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za obitelj izglasao je danas većinom glasova da se međudržavna posvojenja djece, posebno ona iz DR Konga, preispitaju i da se utvrdi jesu li dosadašnja posvajanja iz inozemstva u Hrvatskoj bila zakonita, kako po našim propisima, tako i onima u zemlji iz koje je dijete posvojeno. Zaključci su prihvaćeni sa 7 glasova za i dvoje suzdržanih.

Kako 24sata neslužbeno doznaje, za zaključak su glasali HDZ-ovci, Socijaldemokrati te Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista, koja je i predsjednica Odbora za obitelj. Suzdržani su bili zastupnica SDP-a Andreja Marić i zastupnik Veljko Kajtazi, koji je i potpredsjednik odbora. Odbor tako, između ostalog, predlaže žurnu zabranu posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije. Također, predlaže da se ispita jesu li dosadašnja posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno, kao i jesu li posvojena djeca u Hrvatskoj.

“S obzirom da se pojavila pravna i emocionalna nesigurnost djece i posvojiteljskih obitelji djece iz trećih država, sve mjere potrebno je provesti žurno, vodeći računa o najboljem interesu djeteta, a kako bi se što prije njihova pravna, a slijedom toga i emocionalna nesigurnost uklonila”, navodi se još u zaključcima sjednice.

Ministarstvo: Ne idemo u reviziju

Međutim, kako 24 sata neslužbeno doznaje, Ministarstvo obitelji i socijalne politike, koje vodi HDZ-ovac Marin Piletić, neće ići ni u kakvu reviziju međunarodnih posvojenja. Tvrde, naime, da zaključak saborskog odbora nije obvezujući za njih.

“Naš stav je da nije u interesu djece da se idu u reviziju, naš stav je da su to hrvatski državljani, riječ je o djeci koja su duboko integrirana u hrvatsko društvo, nama je osnovni cilj postupati u interesu djeteta, a interes je takav da se ne ide u reviziju”, tvrdi izvor iz Ministarstva. Službeno će se o svemu očitovati idući tjedan kada i službeno dobiju zaključke.

Što je najavio resorni ministar

Resorni ministar Piletić je u siječnju rekao da je, prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj 131 dijete posvojeno iz DR Konga. Nakon što je slučaj uhićenih osmero Hrvata u Zambiji otvorio niz pitanja o postupanjima hrvatskih sudova, najavio je dodatne provjere u budućim međudržavnim posvajanjima.

„Tamo smo jasno rekli ono što je i bila preporuka Vrhovnog suda, nakon ovog recentnog događaja s našim državljanima u Zambiji, da će zakonska obveza kod priznavanja stranih sudskih odluka o međudržavnom posvojenju biti provjera autentičnosti tih stranih sudskih odluka, putem međunarodne pravne pomoći“, pojasnio je Piletić.

Dodao je kako će sudovi, u procesu priznavanja strane sudske isprave, kontaktirati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kako bi detektirali jesu li potencijalni posvojitelji u procesu međudržavnog posvojenja upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH. „Ukoliko ta dva koraka budu prihvaćena i ispravna, onda dolazimo do trećeg koraka, gdje će pravomoćna presuda biti dostavljena našem Ministarstvu, kako bi posvojitelji koji su zasnovali posvojenje bili upisani u registar posvojitelja RH“, zaključio je ministar Piletić.

Source link: www.telegram.hr