Rasprava Vučića i Lazovića: Ko krije predlog za Kosovo, a koga finansira Samoopredeljenje

Printskrin Nova.rs

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno levi poslanički klub, rekao je da se slaže da se Srbija nalazi u važnom trenutku i da je francusko – nemački predlog važan, ali je upitao Aleksandra Vučića, „zašto ste sakrili taj predlog“, u rasrpavi u Narodnoj skupštini o Kosovu, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije.

„Svi se slažeo da je važan taj predlog. Preko medija ste zakazali konusltacije i preko medija ih otkazali. Zašto ste pobegli? Govorite o nevažnim stvarima. Govorite o deset tačaka, kažete bolji život, bićemo bogati. Nema plana, to ste smislili za ovu sednicu. Isfušarili ste“, rekao je Lazović.

„Za naš poslanički klub neprihvatljivi su tajni pregovori i bilo bi normalno da se proglasi pauza, održe konsultacije i pokaže taj sporazum. Hajde da vidimo šta tu piše i nemojte nam davati na kašičicu ono što vi mislte da je važno. Ovde nije bilo ničega o tom planu. Zaboravite na blanko podršci po koju ste došli“, poručio je Lazović Vučiću.

Napomenuo je da je Vučić u parlmentu da traži blanko podršku za sebe.

„Čoveče dosta više. Dajte sporazum da vidimo. Razlog zašto su pregovori vođeni prethodnih deset godina je ostanak Vučića na vlasti, vođeni su političkom korišću Vučića ii to je ono što on hoće da sakije“, naveo je Lazović.

SKUPŠTINA O KOSOVU Većina dugo aplaudira Vučiću, a opozicija istakla transparente da je izdajnik

Ddodao je da se crvene Vučićeve linije pomeraju iz dana u dan u poslednjih deset godina, da je jedina crvena linija danas UN, al ne i članstvo u EU, Savetu Evrope, „to je valjda u redu“.

Lazović je rekao da je za NDB važno da vid šta piše u sporazumu.

„Stalno pomeranje crvenih linija nije zaštita nacionalnih interesa. Svaki put je nova drama, nova kriza, pokrećete artiljeriju, a ljudi na Kosovu žive sve lošije. Dok god je Aleksandar Vučić jedini koji vode pregovore nema šanse da se dođe do rešenja za Kosovo. Rešenje bi trebalo da bude dugoročno i ono bi trebalo da vodi prosperitetu, a ne u sukobe“, naveo je Lazović.

On se obratio i predstavnicima međunarodne zajednice i rekao da Srbija nije despotija, da smo demokratija i da predstavnici proevropske opozcija ne daju Srbiju i da žele standade EU. Upitao je i zašto karte polažu samo na Vučiću kao pregovaraču.

Vučić je odgovorio da uopšte nije došao ni po podršku, ni po blanko podšku, jer mu nije potrebna. Kako je rekao nije bio toliko naivan, već da je došao po jediinstvo i da je došao da kaže narodu koji su izazovi pred nama.

„Ja nisam došao kao pobednik. Gde ste videlo pobedničku atmosferu. Čuli ste samo moju posvećeost da se borim za mir. Gde je tu problem i gde ste videli da tu neko pokazuje pobede. Histerija i besmislena laž. Apanažu dobijate vi i od Rokfeler grupe i drugih,a ne SNS“, rekao je Vučić, komentarišući Lazovića.
On je primetio da šef poslaničke grupe Zeleno levi klub NDB uvek dobije kao neki napad kad treba da govori i optužio NDB da su povezani sa kriminalom, da primaju ogromne pare i od Samoopredeljenja Aljbina Kurtija.

Upitao je i „šta radite sa Ejdanom Masinom“, to je onaj, kako je objsnio koga je ruska strana osudila na smrt.

Vučićev plan za Srbiju u deset tačaka: Šta je sve predsednik pričao u Skupštini?

„Kažete sablje se vade i problem je što je Vučić jedini pregovarač. Evo nađite nam rešenje kako da uđu u Savet Evrope i prihvatam da budete pregovarač umesto mene. Vi se ovde obraćate stranim ambasadorima i kažete što pričaju samnom. I ja se pitam što pričaju samo sa mnom, ali kad dođem u skupštinu shvatim zašto je to tako“, rekao je Vučić.

Dodao da je Lazović imao bolji govor , jer nije spominjao Maju Berović (kao na zasedanju posvećenom Kosovu u septembru, prim.nov).

„Razumeš li, Aleksandre…?“: Vučić otkrio šta mu je petorka rekla na sastanku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs