Za DIK jedino bitno da kandidatura ispunjava sve uslove, od kojih su jedan potpisi, i ne može cijeniti kad su oni sakupljani, naglašava šef DIK-a Mugoša

Potpisi mogu i prije kandidature

Za kandidaturu potreban najmanje 8.101 potpis, Foto: Boris Pejović

Prikupljanje potpisa podrške birača prije ozvaničenja predsjedničkih kandidata nije nezakonito, jer je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) najvažnije da kandidatura ispunjava sve propisane uslove, među kojima su i potpisi.

To proizilazi iz odgovora koje je “Vijestima” dao predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, na pitanje da li je protivzakonito to što su neke partije obezbijedile potpise, odnosno što najavljuju njihovo skupljanje, a da nisu foramlizovale predsjedničke kandidate.

Iz Demokratskog fronta (DF) tvrde da su prikupili 10 hiljada potpisa za svog predstavnika na predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart, dok iz Pokreta Evropa sad (PES) poručuju da će narednih dana pristupiti tome.

Mugoša kaže da je DIK propisao novi obrazac na kom se daju potpisi, i da se na njemu osim imena i prezimena birača nalaze matični broj i broj lične karte ili pasoša.

Source link: www.vijesti.me