„Biti bogat je postala ulaznica za elitni klub političara na vlasti“: O Šapiću i njegovoj vili u Trstu

Foto: Grad Beograd

Čovek koji nikada nije reagovao na nelegalnu gradnju i ugrožavanje savskog nasipa, investitorski urbanizam na Novom Beogradu, čovek koji je i svoju kuću nelegalno nadogradio, pretio komšijama, falsifikovao doktorat, sada ima još jednu veliku aferu – prikrivanje velikog broja kvadrata i vila koje poseduje u Trstu kako bi izbegao plaćanje poreza – kaže za Danas Dobrica Veselinović, šef Odborničke grupe Ne davimo Beograd, koalicija Moramo u Skupštini grada Beograda.

Komentarišući saznanja časopisa Vreme i Birn, da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, kršeći zakon, jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Marko Miletić iz Političke platforme Solidarnost i stranke Zajedno, kaže za Danas da ako Šapić pored sumnjivo nadograđenih kvadrata kuće na Novom Beogradu gde je bio predsednik opštine poseduje i skupe nekretnine u inostranstvu to samo pokazuje koliko je vlast odvojena od realnog života u Srbiji.

BIRN i Vreme: Šapić kupio vilu u Trstu koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije

Časopis Vreme u novom broju navodi da je tada predsednik opštine Novi Beograd živeo i radio u Beogradu, a sudeći po ugovoru na osnovu prebivališta, u Trstu je nameravao da iskoristi umanjenje poreza.

U tekstu, koji su napisali novinari Vremena i BIRN-a, je navedeno da u zemljišnim knjigama piše da je Šapić vlasnik četiri nepokretnosti, od kojih je jedna vila od 399 kvadrata sa 13 soba, kao i da su novinari italijanskog „Il Piccola“ obišli lokaciju, ali da joj nije moguće prići zbog kapije sa video nadzorom.

Druga nekretnina je garaža od 127 kvadrata, treća je pristupni put, a Šapić je i suvlasnik šume površine 6.200 kvadratnih metara, koja ima 30 vlasnika.

SSP traži hitnu smenu Šapića zbog navodne nezakonite legalizacije

– Ništa od ovoga što se vidi u italijanskom katastru nema u registru domaće Agencije za sprečavanje korupcije. U poslednjem izveštaju, koji je Šapić prosledio Agenciji 19. jula 2022. godine, piše da od nepokretnosti ima dva stana, ali nijedan od njih ne odgovara kvadraturi u Trstu – piše Vreme.

Vlast se šepuru po vilama dok neki žive na ulici

U tekstu se podseća da gradonačelnik Beograda nije prijavio ni nedavno legalizovani objekat na Bežanijskoj kosi.

– Za mene je stvar jednostavna – Aleksandar Šapić nije dostojan funkcije gradonačelnika Beograda, a nadležni organi pod hitno moraju da pokrenu postupke protiv njega i oštro sankcionišu ovakvo ponašanje – ističe Dobrica Veselinović.

„Biti bogat je postala ulaznica za elitni klub političara na vlasti“: O Šapiću i njegovoj vili u Trstu

Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Prema rečima Marka Miletića, „biti bogat je postala ulaznica za elitni klub političara na vlasti, a obavljanje javnih funkcija se koristi kao način za dalje bogaćenje“.

„Biti bogat je postala ulaznica za elitni klub političara na vlasti“: O Šapiću i njegovoj vili u Trstu

Foto: Privatna arhiva

– To se mora preokrenuti, a na nama je da radimo na izgradnji društva solidarnosti u kojem se neće dešavati da se oni na vlasti šepure po vilama dok neki žive na ulicina, Na nama je da radimo na izgradnji društva solidarnosti u kojem se neće dešavati da se oni na vlasti šepure po vilama dok neki žive na ulici – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs