Premijer drži pressicu nakon predsjedništva HDZ-a

Politika & Kriminal
              Plenković napada oporbu: 'Glasali su za Putina pa sada nastoje prikriti sramotu koju su nanijeli Hrvatskoj'

Održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon koje je pred medije izašao premijer Andrej Plenković. Podsjetio je na prošlotjedna događanja, aktualac u Saboru, iskazivanje povjerenja novim ministrima i forum u Davosu.

“Razgovarali smo i o daljnjim koracima obnove. Sutra su na Banovini ministri Bačić, Medved i Erlić da se upoznaju sa situacijom i da nakon toga kroz određenih desetak dana krenemo u odgovarajuće zakonske i institucionalne izmjene kako bi se ubrzala ta dinamika”, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali za komentar na najavu prosvjeda oporbe zbog Zakona o pomorskom dobru. “Oni se svi skupa nastoje izvući iz živog pijeska glasanja za Putina a protiv Ukrajine i sada nastoje prikriti sramotu tog glasanja koju su nanijeli Hrvatskoj, slušaju Milanovića, prave se da se to nije dogodilo i bacaju teme u eter pa i ove lažne. Ovo je jedna lažna tema. Jedna od tih iz gliba je rekla da je HDZ kvislinška vlada i nitko na to ne reagira i onda ovi iz gliba nastavljaju bacati lažne teze u eter”, kazao je.

‘Oni nemaju što’

Novinari su kazali i da se oporba priprema na parlamentarne izbore. “Gledajte, ako odabereš biti za Putina, a ne Ukrajinu, samo da bi bio protiv HDZ-a, onda su poruku o sveopćoj suradnji ideološki kompletno suprotnih stranaka poslali. Domovinski pokret i ljubav s Možemo, SDP i ljubav s Mostom. Okupili su se da pošalju poruku rušenja međunarodne reputacije Hrvatske i otišli u glib. To što se spremaju na suradnju godinu i pol pred izbore pokazuje slabost, vide ankete i brojeve, vide da je HDZ stabilan”, kazao je.

Dodao je: “Oni nemaju što.” Ocijenio je i da je normalno kako Grbin ne vidi razloge da ne podrži Milanovića na sljedećoj kandidaturi “jer je isti kao on.” “Ako se dobro sjećam, 2020. ih je bilo 11 ili 12 u koaliciji, a mi smo ih, košarkaškim rječnikom dobili 25 razlike. Vidjet ćemo kako će biti za godinu i pol”, dodao je o oporbi.

Kaže da je Vlada ispunila svoj dio oko uvođenja eura.

Novinari su ga pitali i o informacijama s terena o dizanju cijena. “Takve da je dio gospodarskih subjekata koji su pretjerano zaokružili cijene temeljem nalaza inspekcije dobili određeni rok da to vrate. Veliki dio njih i je, a Inspektorat je nekima odredio kazne. Mislim da je to vrlo važno, dijalog koji ministar vodi je jako dobar da se napravi pregled informacija da potrošač zna kolika je cijena gdje i oni lanci koji su odgovorili su napravili dobro”, kazao je.

Ocijenio je da problem očito nije tehnički i izrazio nadu da će i to biti riješeno. Dodao je kako je poruka da uvođenje eura treba proći, unatoč okolnostima proizašlim iz ruske agresije, bez sitnih igrica. “Država intervencionizmom pomaže građanima i gospodarstvu i svi akteri trebaju biti na visini zadatka”, rekao je.

Novinare je zanimalo i koja je razlika između crnih i bijeli lista i zašto su jedne prihvatljive, a druge ne. “Što se tiče poteza Vlade, svi su bili u dobro vjeri, mi nismo htjeli da ovo koincidira s rastom inflacije, htjeli smo s eurom učiniti nešto dobro i želimo da svatko ispuni svoj dio zadatka, Vlada je svoj dio ispunila”, rekao je. Kazao je i da ljudi već vide tko je digao cijene a tko ne, a dodao je i da se ne radi o ratu Vlade i trgovaca nego da država radi sve za korist svojih građana i za gospodarstvo te zato očekuje da se svi ponašaju kako treba.

Govorio o oporbi koja ‘se koprca’

Novinari su pitali i za prosvjed Čistoće i vraćanje radnika na mjesto. “Važno je da komunalne službe dobro funkcioniraju, a da se otkaz dijeli na jednoj takvoj situaciji….postoje opomene, procedure… Ja koliko shvaćam od gospodina Hermana čini se da još nisu dobili otkaz. Onaj tko je dobio povjerenje neka se bavi komunalnim temama a manje izmišljanjima oko plaže. Aktivnost saborskih zastupnica da netko ograđuje plažu je laž, radije nek se bave glibom gdje se baca koja vrećica smeća”, rekao je.

“To je sve jedan spin, PR od vlastite sramote jer su bili za Putina a ne za Ukrajinu idu lagati o plažama. Nitko ne reagira na objed o kvinslinškoj vladi. Kad naša zastupnica pogriješi i ja kažem da je pogriješila i ispriča o tome pričamo 10 dana, a kada netko kaže da je vlada kvislinška, onda nitko ne reagira”, kazao je i dodao da očekuje da oporba opet blokira govornicu. “Dosta je zgodno da vidimo gdje se oni koprcaju. Izmisliš temu koje nema, lažeš o njoj i još najaviš prosvjed. Fascinantno. Sigurno će pobijediti na izborima”, zaključio je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr