Ambasador Ukrajine: Nije jasno zašto nas Srbija ne podržava ali o tome mora da odlučuje sama

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je danas da je Ukrajincima teško da razumeju zašto ih Srbija ne podržava ali da je to problem o kome ona mora sama da odluči i da ne želi da vrši pritisak na donošenje te odluke.

Tolkač je u emisiji  „Iza vesti“ TV N1 izjavio da Srbiju koja je, kako navodi, slovenska država Ukrajina priznaje kao prijateljsku i bratsku zemlju.

„Ali, ako brat pokušava da ubije drugog brata, bilo bi nam teško da shvatimo zašto nam treći brat ne bi pomogao i zašto nam ne bi spasao život“, izjavio je on.

Ambasador je ocenio da je je uvođenje sankcija Srbije Rusiji etičko pitanje i napominje da je u ratu u Ukrajini jasno ko je agresor.

„Jasnije bih razumeo Srbiju ukoliko bi nam pomogla u ovoj bici. Moramo da pokušamo da sagradimo mostove između Ukrajine i Srbije, moramo da pokušamo da budemo mirni, pribrani i da uradimo sve što možemo zarad budućnosti. Imamo isti cilj, a to su evrointegracije“, rekao je Tolkač za N1.

Na pitanje da li mu je neko od predstavnika vlasti u Beogradu izjavio saučešće povodom tragedije koja se desila kada je u padu helikoptera u Kijevskoj oblasti poginuo ministar policije Ukrajine i još 13 osoba, on je odgovorio da je otvorio knjigu žalosti danas i da bi mogao da odgovori na to pitanje kada je zatvori.

Ambasador je podsetio i da je Srbija podržala celovitost Ukrajine u Ujedinjenim nacijama i da je donirala delove za električnu mrežu.

Govoreći o muralu grupi Vagner u Beogradu i mnogim grafitima posvećenim ruskom predsedniku Putinu, rekao je da se oseća prijatno u našoj zemlji, kao i da postoje brojni građani koji otvoreno podržavaju Ukrajinu.

„Vidim i neke naše greške. Mi smo dali priliku da se realizuje ruska propaganda. Dali smo povoda. Puno je ruskih medijskih izvora koje vaše agencije prenose. Za mene je Vagner teroristička grupa, i ako neko pokuša da je uspostavi u vašem društvu, to znači da neko pokušava da se bavi terorizmom u vašoj zemlji“, kazao je Tolkač.

On je rekao da vidi da su Srbija i njeni građani pokazali da su spremni da pomognu Ukrajini na humanitarnom planu, iako ne i na političkom, i zahvalio se na toj podršci.

Ambasador je istakao da je po pitanju Kosova parlament te zemlje još 1999. godine priznao celovitost Srbije, kao i da tokom svih ovih godina ta odluka nije promenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs