„SAD neće da ljuti Vučića sastankom sa opozicijom u Beogradu, jer to je mala cena za ono što od njega očekuju“

Foto FoNet Milica Vučković

Upravo zbog toga što je sve diskretno u odnosu na javnost, što nije transparetno, govori o tome da je razgovor između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea bio sa većom snagom nego što su razgovori iste vrste inače ranije bili.

Bili su, očigledno je, ozbiljniji razgovori, smatra sagovornica Danasa, Vesna Mališić, zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a.

– Zbog toga je izabrana ova forma, da se kroz saopštenja, kroz sastanke sa delom medija i civilnog društva, napravi konekcija sa javnošću, a da se zapravo samo drži zid u odnosu na ono što je bio stvarni sadržaj razgovora – ističe ona.

Vučić ugostio Šolea, objavio da je razgovor bio sadržajan

Podsetimo, Derek Šole je nakon posete prištinskim vlastima doputovao u Beograd.

Međutim, osim “praznog” saopštenja sa Andrićevog venca i sastanka sa odabranim medijima, šira javnost nije upoznata o čemu je ovaj visoki zvaničnik SAD razgovarao sa Vučićem.

– Pretpostavljam se da su se razgovori ticali urgentnosti rešavanja kosovoskog pitanja, verovatno i energetike. Mislim da Amerikanci nemaju više strpljenja i živaca da ovaj konflikt odugovlače. Pogotovo, zato što kao kapa stoji ukrajinska kriza i neverovatan stav Srbije u vezi sa sankcijama Rusiji – kaže Vesna Mališić.

Pretpostavljam, dodaje, da je sve to jedan uvezani paket koji se ispostavljao danas Srbiji, a verovatno i premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, sa druge strane na Kosovu.

Kurti: Cilj nam je još snažnije partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama

– I, zbog toga što je to tako ozbiljno i što SAD to hoće da reši, neće da izlaze u javnost. Zato mi se učinilo da je mnogo ozbiljnije nego što je na prvi pogled izgledalo. Naravno da sad čekamo kako će sutra ili prekosutra naš predsednik da to interpretira. Ne verujem da će Vučić biti diskretan i da će izdržati da ne govori o tome. Nadam se da neće biti nepristojan kao što je bio nepristojan poslednjih dana i u uvredljivom tonu govoriti o raznim predstavnicima sveta – ističe sagovornica Danasa.

Za Vučića je, napominje, takođe, ovakav ishod je dobar.

– Rekla bih da in računa da će kroz temu osnivanja Zajednice srpskih opština sebe da prikaže kao pobednika u toj priči. Kosovo će tražiti formulaciju kroz zajednicu sa srpskom većinom, pa će takođe napraviti kompromis sa svojom javnošću i ustavom – smatra Vesna Mališić.

Ulazimo u jedan prostor rešavanja tih velikih pitanja, ističe ona, odnosno da zbog tog pitanja – demokratija, slobiode medija… nisu prioritetna.

Kurti: Srbija je odbila francusko-nemački plan

– Vučič se, jednostavno, toleriše kao čovek sa kojim moraju da rade jer nema nikoga drugog. Ali, zaboraviti mu neće, verujem – kaže Mališić.

Upitana da prokomentariše izjavu Šolea o insistiranju da Srbija prihvati francusko-nemačkog predlog za rešenje kosovskog problema, sagovornica Danasa kaže da javnost u Srbiji ne zna šta piše u tom dokumentu eventualnog sporazuma.

– To je sve za nas nepoznanica. U javnosti, dakle, oni sa tim mogu da manipulišu kako im odgovara. Pretpostavljam da će Vučić to da radi – napominje Vesna Mališić.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da Kosovo u potpunosti i apsolutno prihvata francusko-nemački predlog a da ga Srbija odbija, Mališić kaže da je j je da postoji jak animozitet između Kurtija i Vučića.

Vučić o francusko-nemačkom planu: Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo, saterani smo u ugao

– Kurti je bio Beču… On sad traži prolaz za evropske integracije Kosova… Ali, pazite, i Šole je rekao da SAD podržava evro-atlansku budućnost Kosova, dakle ulazak u NATO… – podseća Vesna Mališić.

Prema njenim rečima, to što se Šole nije sastao sa opozicijom u Beogradu, iako u Prištini jeste, “razumem kao njihov pokušaj da urade sa glavnim akterom maksimalno što mogu”.

– Dakle, ako bi to njega ljutilo, onda je to mala cena koju oni mogu da plate za krupnu stvar koju bi trebalo da reše. Reč je o veoma iskusnim ljudima koji sve sve procenjuju… Ne verujem da je to sve slučajno – zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs