Pratimo 324. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. Obavještajci tvrde da Putin želi stvoriti vojsku od 2 milijuna ljudi. Prigožin bijesan: 'Zna se tko je oslobodio Soledar'

FOTO: AFP

Danas je 324. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Ukrajinski vojnik iz Soledara: Ponestalo nam hrane, napušteni smo
  • Institut za rat: Putin traži žrtvene jarce za probleme s opremom
  • ‘Rusija je precijenila važnost Soledara, njegovo osvajanje ne znači da će zauzeti i Bahmut’

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruska vojska ipak pohvalila ‘hrabre Wagnerove snage u Soledaru’

  • Ruska vojska pohvalila je “hrabre” snage plaćeničke skupine Wagner nakon što je Moskva objavila kontrolu nad ukrajinskim Soledarom, u neobičnom priznanju privatnih borbenih snaga. “Ova borbena misija uspješno je provedena hrabrim i nesebičnim djelovanjem dragovoljaca Wagnerovih jurišnih odreda”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane, govoreći o jurišu grupe na Soledar. Ranije danas, istupio je vođa skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, koji se žalio kako njegovi plaćenici ne dobivaju dovoljno zasluga za svoje djelovanje u ratu, posebice pri osvajanju Soledara.

Reznikov: ‘Ukrajina je de facto članica NATO-a’

  • Ukrajina je de facto postala članica NATO saveza, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. Ministar Reznikov rekao je za BBC kako je uvjeren da će Ukrajina dobiti oružje poput tenkova i borbenih zrakoplova za koje se zalagala. “Ova zabrinutost oko sljedeće razine eskalacije za mene je neka vrsta protokola. Ukrajina kao država i oružane snage Ukrajine postale su članica NATO-a. De facto, a ne de jure. Zato što imamo oružje i razumijevanje kako ga koristiti”, rekao je Reznikov.

Vojnik: ‘Ukrajinske jedinice još uvijek su na rubovima Soledara’

  • “Ukrajinske jedinice ostaju na rubovima Soledara koji je pod intenzivnim napadom ruskih snaga”, rekao je ukrajinski vojnik američkoj novinskoj službi CNN. “Padobranci iz 77. i 46. brigade još uvijek su na zapadnom rubu Soledara”, rekao je Taras Berezovec, satnik u Prvoj brigadi ukrajinskih specijalnih snaga. Berezovec je dodao da ostanak u Soledaru nema vojnog smisla, jer je “potpuno uništen”.

“Ne postoji nijedna zgrada koja je preživjela rusko granatiranje”, dodaje vojnik, koji kaže tvrdi da je moral među jedinicama na prvoj crti i dalje visok. Ipak, dodao je kako vjeruje da će odluka o povlačenju biti donesena u narednim danima. Rekao je da jedinice nemaju cilj održati se što je duže moguće i ubiti što više Wagnerovih boraca.

Wagnerovi borci, koji su dio plaćeničke skupine, a ne regularnih ruskih oružanih snaga, bili su istaknuti u kopnenom napadu na Soledar. Berezovec je rekao da je većina borbi u posljednja dva tjedna uključivala ulične borbe u Soledaru između malih jedinica od četiri do osam boraca. Zauzimanje Soledara bio bi prvi veliki uspjeh Vladimira Putina u ratu neko vrijeme nakon mjeseci neuspjeha. Zauzimanje Soledara ključno je za Rusiju u njenom cilju da zauzme obližnji grad Bakmut, što bi omogućilo ruskim i separatističkim snagama da napreduju duboko u jugoistočnu Ukrajinu.

Von der Leyen: ‘EU mora povećati pritisak na Rusiju’

  • “EU mora nastaviti povećavati pritisak na Rusiju i podržavati Ukrajinu”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Moramo nastaviti povećavati pritisak na Rusiju i nastavit ćemo, naravno, našu nepokolebljivu potporu Ukrajini”, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Kiruni u Švedskoj.

Von der Leyen je rekla da je Rusija srezala 80 posto opskrbe EU plinom od početka rata, ali da je EU to kompenzirala diverzifikacijom. “Naporan rad se isplatio. Cijene plina sada su niže nego prije ruske invazije”, rekla je.

NATO planira u Rumunjskoj rasporediti zrakoplove za ‘praćenje ruske vojne aktivnosti’

  • NATO je priopćio da planira rasporediti tri promatračka zrakoplova u Rumunjsku sljedećeg tjedna, kako bi obavljali izviđačke misije i “nadzirali ruske vojne aktivnosti” unutar teritorija vojnog saveza od 30 zemalja. Zračni nadzorni zrakoplovi sustava upozorenja i kontrole (AWACS) pripadaju floti od 14 zrakoplova koja se obično nalaze u Njemačkoj. Tri zrakoplova bit će poslana u utorak u zračnu bazu u blizini rumunjskog glavnog grada Bukurešta na misiju koja će trajati nekoliko tjedana, navodi se u priopćenju Saveza.

“Zrakoplovi mogu detektirati zrakoplove udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnom sposobnošću za NATO-ovo odvraćanje i obrambenu poziciju”, rekla je u izjavi glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači, NATO je pojačao svoju prisutnost na istočnom krilu Europe, uključujući slanje dodatnih borbenih skupina u Rumunjsku, Bugarsku i Slovačku. AWACS je provodio “redovite patrole iznad istočne Europe i regije Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne zrakoplove u blizini granica NATO-a” tijekom rusko-ukrajinskog rata, navodi se u priopćenju.

Prigoržin je ljut što se Wagnerovcima ne daju zasluge za osvajanje Soledara

  • Dok je rusko ministarstvo obrane tvrdilo da je konačno zauzelo rudarski grad Soledar u istočnoj Ukrajini nakon dana nemilosrdnog krvoprolića u petak, sukob Kremlja s Wagnerovim šefom Jevgenijem Prigožinom, oko toga tko zaslužuje zasluge, eskalira. Dok je Ukrajina zanijekala tvrdnje da je grad uopće pao, zauzimanje Soledara predstavljalo bi prvu značajnu pobjedu Rusije na bojnom polju nakon šest mjeseci ponižavajućih neuspjeha. Grad je bio na meti ruskih trupa u pokušaju da presjeku putove opskrbe obližnjeg grada Bakmuta, priopćilo je ministarstvo obrane.

“U večernjim satima 12. siječnja oslobođen je grad Soledar koji je od velike važnosti za nastavak uspješnih ofenzivnih operacija u smjeru Donjecka. Uspostavljanje potpune kontrole nad Soledarom omogućuje nam da blokiramo opskrbne rute ukrajinskih snaga u gradu Bakmutu koji se nalazi na jugozapadu, kao i da blokiramo i opkolimo jedinice Oružanih snaga Ukrajine (AFU) koji i dalje tamo ostaju”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

U petak je Prigožin ponovio svoje kritike, podijelivši citat na svom Telegram kanalu koji sugerira da je Wagner sam uzeo Soledara. “S iznenađenjem sam pročitao sažetak Ministarstva obrane”, navodi se u citatu pripisanom Andreju Troševu, čelniku Lige za zaštitu interesa veterana lokalnih ratova i vojnih sukoba. “Na Soledaru nije bilo niti jednog padobranaca, to potvrđuju i sami padobranci. Soledar je zauzet isključivo zalaganjem boraca PMC-a Wagner. I nema potrebe vrijeđati borce ponižavanjem njihove zasluge. Demotivirate ih. Moramo se boriti, a ne mjeriti se s članovima i krasti tuđe zasluge”.

Putinov saveznik predlaže zapljenu imovine izbjeglih ruskih kritičara rata

  • Bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vjačeslav Volodin, predložio je u petak zapljenu imovine Rusima koji su napustili zemlju i “vrijeđaju” državu i njezine oružane snage iz inozemstva. Prijedlog Vjačeslava Volodina, predsjednika donjeg doma parlamenta, očito je bio usmjeren na predstavnike oporbe koji su osudili rat u Ukrajini nakon što su pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli uhićenje. Mnogi od njih proglašeni su “stranim agentima”.

“Neki naši sugrađani smatraju da je moguće vrijeđati Rusiju, njezine stanovnike, vojnike i časnike, te otvoreno podupirati zlikovce, naciste i ubojice”, rekao je Volodin. “Njihov cilj je jasan – okoristiti se i pokušati održati svoju dobrobit u inozemstvu”, napisao je Volodin na svom Telegram kanalu. Volodin je rekao da postojeći pravni odgovori za borbu protiv ekstremizma, “rehabilitacije nacizma” ili diskreditacije oružanih snaga, što je već kažnjivo u Rusiji novčanim i zatvorskim kaznama, nisu dovoljni protiv “odmetnika” iz inozemstva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Dok su u inozemstvu, oni iznajmljuju nekretnine i nastavljaju primati uplate na trošak ruskih građana. Istovremeno si dopuštaju javno ocrnjivati Rusiju, vrijeđati naše vojnike i časnike. Osjećaju da ih se ne može kazniti i vjeruju da ih pravda ne može dostići”, rekao je. Volodin smatra da je treba ažurirati kazneni zakon klauzulom o oduzimanju imovine takvim osobama radi naknade počinjene štete. Nije jasno hoće li takva mjera ići pred parlament ili koliko brzo.

Scholz će pažljivo odvagnuti svaki korak u slanju oružja Ukrajini

  • Njemačka će nastaviti “pažljivo vagati svaki korak” i konzultirati se sa svojim saveznicima o daljnjim isporukama oružja Ukrajini, rekao je kancelar Olaf Scholz u petak, dok se suočava sa sve većim pritiskom da odobri slanje borbenih tenkova njemačke proizvodnje za Kijev.

Njemačka je Ukrajini dala znatnu vojnu pomoć otkako je Rusija izvršila invaziju, uključujući haubice, samohodne protuzračne topove Gepard i prvi od četiri IRIS-T raketna sustava zemlja-zrak. Prošlog je tjedna objavila da će poslati 40 oklopnih transportera Marder, što je korak koji je uslijedio zajedno sa sličnim potezima SAD-a i Francuske, kao i raketnu bateriju protuzračne obrane Patriot. No kritičari, neki unutar njemačke vladajuće koalicije, dugo su se žalili na Scholzovo oklijevanje da poduzme sljedeći korak kada su u pitanju isporuke oružja.

Ministri vanjskih poslova Rusije i Irana sastat će se sljedeći tjedan

  • Očekuje se da će iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian posjetiti Moskvu 17. siječnja kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je novinarima da će razgovori uključivati iranski nuklearni sporazum, poznat kao JCPOA.

“Interakcija dviju zemalja na međunarodnim platformama, uključujući UN, također će biti na dnevnom redu”, rekla je Zakharova. Tema će biti i situacija u Siriji, Afganistanu i na Kavkazu. Iran i Rusija su se zbližili tijekom ukrajinskog rata; Teheran podržava Moskvu bespilotnim letjelicama i okrivio je Zapad za poticanje sukoba.

Ukrajina tvrdi da Rusija planira stvoriti vojsku od dva milijuna ljudi

  • Ukrajinski obavještajci sugeriraju da Rusija planira stvoriti vojnu silu od oko dva milijuna ljudi. Oko 300.000 vojnika unovačeno je u Ukrajinu u djelomičnoj mobilizaciji u rujnu. Obrambena obavještajna služba Ukrajine upozorila je da bi Rusija u sljedećih nekoliko dana mogla objaviti još jedan val mobilizacije.

“Pripreme za objavu sljedećeg vala mobilizacije u Rusiji već su aktivno u tijeku. Prema procjenama vojne obavještajne službe Ukrajine, opseg mobilizacijskih mjera koje provodi zemlja agresor ukazuje na planove njezina vodstva da stvori vojsku koja broji oko dva milijuna ljudi.”, navodi se. Također je ukazano na nedavne promjene u ruskim zakonima u vezi s mobilizacijom i rečeno da je obuka u tijeku.

Poljska i Litva pozivaju na ograničenja ruskog nuklearnog sektora

  • Poljska i Litva pozivaju Europsku uniju da uvede ograničenja nuklearnog sektora, u sklopu novih sankcija Rusiji i Bjelorusiji. “Sve je teže postići potrebnu jednoglasnost u EU za nove sankcije. Ipak, predložit ćemo ambiciozan novi paket”, rekao je visoki diplomat.

Ukrajina je već pozvala EU da uključi rusku državnu tvrtku za nuklearnu energiju Rosatom u svoj sljedeći krug sankcija, potez koji je dosad, između ostalih, blokirala Mađarska. Očekuje se da će deseti paket sankcija EU-a biti spreman oko prve godišnjice invazije 24. veljače.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će diplomati predložiti zabranu više medijskih kuća za “rusku propagandu” i isključivanje većeg broja ruskih banaka iz globalnog sustava za slanje poruka SWIFT. Ranije ovog mjeseca, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će blok uvesti sankcije protiv Bjelorusije zbog pomoći Rusiji u ratu.

Ukrajinska vojska: ‘Soledar nije pao, borbe traju’

  • Serhij Čerevati, glasnogovornik ukrajinske vojske na istočnom bojištu, opovrgnuo je tvrdnju ruske strane da je Soledar pao. “To nije istina, borbe se nastavljaju”, citirao ga je New York Times.

Rusi tvrde da su osvojili Soledar: ‘To je ključni korak’

  • Rusko ministarstvo obrane u priopćenju tvrdi da su ruske snage osvojile Soledar nakon višemjesečne bitke za taj gradić poznat po rudnicima soli. To osvajanje, koje ukrajinska strana još nije potvrdila, nazvali su “ključnim korakom” jer će, kako navode, odsjeći ukrajinske trupe koje drže obližnji Bahmut.

Ukrajinski ministar obrane: Mi smo de facto članica NATO-a

  • Ukrajina je de facto postala članica NATO-a, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u intervjuu za BBC, dodavši da “imaju oružje i razumiju kako ga koristiti”. Reznikov je kazao da je situacija u gradu Soledaru “vrlo teška”, ali ”pod kontrolom”. Ustvrdio je i da Rusija dnevno gubi “otprilike 500 ili 600 vojnika” diljem zemlje, što su podaci koji se ne mogu neovisno potvrditi.

Institut za rat: Putin traži žrtvene jarce za probleme s opremom

  • Institut za rat u novom izvješću piše kako Vladimir Putin traži žrtvene jarce da riješe problem nedostatka opreme i tehnologije. Institut navodi kako je ruski predsjednik javno kritizirao zamjenika premijera Denisa Manturova tijekom sastanka kabineta ministara 11. siječnja. Kazao mu je kako neka poduzeća u zrakoplovnoj industriji još nisu poslušala državne naredbe o, primjerice, zapošljavanju više osoblja. “Ovaj incident je vjerojatno dio tekuće kampanje u Kremlju kako bi uzdigao Putinovu sliku kao angažiranog ratnog vođe”, navodi Institut za rat.

‘Rusija je precijenila važnost Soledara, njegovo osvajanje ne znači da će zauzeti i Bahmut’

  • Također, Institut se u izvješću dotiče i zbivanja u ukrajinskom gradu Soledaru. “Vjerojatno zauzimanje Soledara od strane ruskih snaga 11. siječnja nije operativni značajan razvoj događaja i malo je vjerojatno da će nagovijestiti neposredno rusko opkoljavanje Bahmuta”, navodi se. Svi dostupni dokazi pokazuju da ukrajinske snage više ne održavaju organiziranu obranu u tom gradu, dodaje se. Institut za rat tvrdi kako je ruska informacijska kampanja precijenila važnost Soledara.

Ukrajinski vojnik iz Soledara: Ponestalo nam hrane, napušteni smo

  • Ukrajinski vojnik koji se nalazi u Soledaru, istočnom gradu u kojem se vode žestoke borbe, opisao je jučer za CNN situaciju na ratištu. Rekao je da se vojnici osjećaju napušteno. “Pokušali smo se povući, ali Rusi su već tamo… Rečeno nam je da ćemo biti povučeni, a sada smo samo napušteni”, rekao je vojnik koji je želio ostati anoniman za CNN. Kazao je da je vojnicima ponestalo hrane, ponestaje im i vode, a ima i ranjenih.

Američki dužnosnik pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji

  • Visoki američki dužnosnik pozvao je u četvrtak Srbiju da, ako želi “napredovati” uvede sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu. “Poštujemo stajališta vođa u Beogradu, ali iz praktičnih razloga vjerujemo da Srbija, dok god se bude držala dalje od sankcija, ne može napredovati”, rekao je novinarima savjetnik američkog državnog tajnika Derek Chollet nakon razgovora s najvišim srbijanskim dužnosnicima u Beogradu.

Ocijenivši značajnim to što je Srbija u UN-u glasala protiv ruske invazije, pozvao je Beograd da “još više stane uz Ukrajinu kojoj je potrebna značajnija podrška”, ali i da treba “kazniti ponašanje Rusije”.

Source link: www.telegram.hr