HDZ-ovac kaže da je Hrvatska jedina država u Europi u kojoj se radi drama od smjena

Politika & Kriminal
              Reiner u Otvorenom uporno tvrdio da smjene ministara uopće nisu vijest; Raspudić: 'Čeka se još povratak Sanadera u Vladu'

FOTO: HRT screenshot

Ministar graditeljstva Ivan Paladina te ministrica EU fondova i regionalnog razvoja Nataša Tramišak smijenjeni su iz Vlade, a zamijenit će ih Branko Bačić i Šime Erlić. Kadrovska promjena koju je danas objavio premijer Andrej Plenković bila je i tema razgovora u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Željko Reiner, HDZ-ov potpredsjednik Sabora uvjeravao je da su promjene u Vladi zapravo uobičajena stvar i da ne vidi razlog “za dramatizaciju koja odgovara medijima jer dobivaju na gledanosti odnosno čitanosti”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Što ćemo se tome čuditi kao picek glisti?’

“Znam cijeli niz europskih država u kojima se neprestano događaju promjene u vladi i nitko to ne smatra dramatičnim osim kod nas. To je naprosto nešto što se događa s vremena na vrijeme, ne vidim zašto se tome treba jako čuditi”, komentirao je Reiner.

“Ako ste slušali konferenciju za medije Paladine i Tramišak, oboje su izrekli stvari koje su potpuno normalne. Paladina je najavio svoj odlazak dosta ranije, što ćemo se tome čuditi kao ‘picek glisti’?”, rekao je te dodao da nije ništa neobično niti to što će Tramišak aktivirati mandat u Saboru. “Pa normalno, izabrana je na listi HDZ-a, zašto ne bi?”, upitao je Reiner. U emisiji se razgovaralo i o tome zašto je najednom bez ministarske fotelje ostala Mirjana Čagalj, koja je prvotno trebala zamijeniti Paladinu.

“Raspravljalo se o više kandidata, uvijek je tako za svaku značajnu funkciju, pogotovo ministarsku jer je obnova nakon potresa u ovoj godini deklarirana kao apsolutni prioritet jer smo sve ostale stvari koje smo trebali – ostvarili. Nikad to nije samo jedna osoba koja padne s neba”, komentirao je dalje Reiner. “Nisam rekao niti da ona nije bila spominjana u tim razgovorima, niti da jest. Uvijek ima više kandidata i onda premijer kao selektor momčadi izabere suradnika s kojim će najbolje funkcionirati”, nastavio je Reiner.

Bačić kao žestoka politička poruka

Potpredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Robert Jankovics, koji podržava Plenkovićevu Vladu, rekao je da je na koalicijskom sastanku kao izgledna nasljednica ministra Paladine bila predstavljena gospođa Čagalj. “Kasnije je bio uži kabinet, razumijem da se dogodilo da je promijenjeno zbog nekih okolnosti. Pozicija ministra graditeljstva je u startnom koalicijskom dogovoru bila pozicija HDZ-a tako da su oni mogli izabrati nekog drugog”, rekao je.

Što se tiče odabira Branka Bačića, nema razloga sumnjati da je to bila “žestoka politička poruka da će se u to ići svom snagom”, rekao je Jankovics misleći na obnovu Banije.

‘Sve je isto, samo Sanadera nema’

Zastupnik Nino Raspudić iz kluba Mosta rekao je da, nakon svega što se danas dogodilo, još samo možemo očekivati da se Ivo Sanader vrati na mjesto predsjednika Vlade “jer sva ekipa je već tu”. “Od sve one priče Andreja Plenkovića da je njegov HDZ drugačiji, ono što je pričao nakon presude stranci, danas nije ostalo ništa. Vratili smo se na četvorku kumova – Branko Bačić, Kalmeta preko svoje produžene ruke Erlića – danas je Plenković neuvjerljivo odgovorio na pitanja da OLAF istražuje Kalmetu i Erlića, uvjeren sam da će ga uskoro zaboliti glava od ovog kadrovskog rješenja – i tu je neizostavni Šeks i Šeparović. Situacija političke moći je gotovo identična kao u vrijeme Ive Sanadera – sve je isto, samo njega nema”, ustvrdio je Raspudić.

Iz istupa Nataše Tramišak izdvojio je dvije njemu zanimljive stvari. “Prva, de facto je optužila Plenkovića da je prevario Predsjedništvo HDZ-a, da je tamo dobio potporu za smjene oko obnove, a onda je usput smijenio i nju. Drugo, zastrašujuća stvar, to je izgovorila osoba koja je još jutros bila član Vlade – ona je rekla da obnova još nije ni započela.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr