"HDZ je preživio puno toga, smjene različitih ministara, ali i različitih premijera"

Politika & Kriminal
              Tramišak: 'Premijer mi nije rekao zašto me smjenjuje. Predsjedništvo HDZ-a mu nije dalo bjanko podršku za to'

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Nataša Tramišak, dosadašnja ministrica EU fondova i regionalnog razvoja, nedugo nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da ju je smijenio pri čemu je potvrdio da ona takvim njegovim potezom nije zadovoljna, održala je odvojenu press konferenciju na kojoj je komentirala situaciju u kojoj se našla.

“Hvala svima s kojima sam surađivala u ove dvije godine. U kratkom razgovoru koji sam imala s premijerom nisam dobila adekvatan odgovor iz kojeg razloga to čini. Ni sad, u obraćanju, nije dao odgovor niti razloge zbog kojih je zatražio moju smjenu”, rekla je Tramišak.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Kada sam postala ministrica 2020. godine kao prijedlog svoje županijske organizacije prihvatila sam obnašati dužnost, ono čime sam se vodila je prvenstveno dobrobit hrvatskih građana i države te pokušati napraviti najbolje moguće rezultate u svom resoru. Naravno da mi je okvir rada bio program Vlade, koji je donio HDZ”, dodala je Tramišak.

‘Odlazim uzdignute glave’

Rekla je da će nakon ministarskog rada aktivirati svoj mandat u Saboru i nastaviti raditi u interesu hrvatskih građana. “Odlazim uzdignute glave, drago mi je da sam ostavila dobre rezultate”, rekla je. Novinari su je pitali hoće li u Saboru dizati ruke za odluke Vlade ili će biti oporba, na što je odgovorila da će podržati sve što je u interesu građana.

Nekoliko je puta ponovila da joj nije jasno zašto je smijenjena. “Mene premijer ne vidi u svom timu, ali mi nisu poznati razlozi zašto. Nisam dobila niti jedan konkretan razlog, poput toga što to nisam učinila dobro”, rekla je te naglasila da ne može reći da je netko iz HDZ-a zatražio njenu smjenu.

Osvrćući se na premijerovu tvrdnju da je na Predsjedništvu HDZ-a dobio “bjanko podršku” baš svih članova za kadrovske promjene, ustvrdila je da je to točno, ali samo u resoru obnove, a ne i u njezinom. “Ali on je nakon dva dana promijenio mišljenje”, rekla je praktički ga prozivajući da je obmanuo stranački vrh. “HDZ je preživio puno toga, smjene različitih ministara, ali i različitih premijera”, ustvrdila je.

‘Nitko ne može biti one man band’

“Osobno smatram da nema razloga za moju smjenu, svi s kojima sam razgovarala smatraju isto”, istaknula je. Novinare je zanimalo je li problem možda bilo pitanje povjerenja premijera prema njoj. “Ne znam iz kojeg je razloga premijer izgubio povjerenje prema meni, ili je li ga ikada imao”, rekla je te dala naslutiti da nije uvijek prilikom rada imala odriješene ruke.

“Niti jedan čovjek u demokratskim procesima ne može biti sam i one man band, ni premijer. To nije dobro. Kad preuzmete resor, očekuje se da ga vodimo i da dajemo rezultate”, kazala je.

“Kada sam preuzela funkciju u 2020. godini zatekla sam dvije istrage u ministarstvu. Jedna je bila afera Softver pokrenuta 2019. godine, a bila je u tijeku kad sam došla u ministarstvo. Mi smo se trudili raditi svoj posao u otežanim uvjetima i okolnostima, bez obzira na to”, rekla je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr