Vladine rujanske protuinflacijske mjere su dosad polučile mršave rezultate

Politika & Kriminal
              Premijer žestoko napada zle trgovce da prikrije kako njegova Vlada umjesto kuća obnavlja - ministre

Plenković je posljednjih dana, ljut zato što se priča o uspjehu ulaska u Schengen i eurozonu pretvorila u priču o poskupljenjima, očito otkrio i novu ekonomsku strategiju. Borbu protiv inflacije tiskovnim konferencijama

Prije četiri mjeseca nedostajala je samo umirujuća glazbena podloga. “Paket će zaštititi građane, zaštitit će cijeli javni, nevladin i neprofitni sektor i zaštitit će hrvatska poduzeća. Nitko nije ostavljen po strani. Omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu, jer će svi akteri točno sada znati kakvi će im biti troškovi i na koji način mogu funkcionirati u globalnim uvjetima koji su bitno drukčiji od realnosti koju mi s ovim mjerama sada stvaramo”, govorio je premijer Andrej Plenković predstavljajući protuinflacijski paket hrvatske Vlade.

Mirna i predvidljiva jesen i zima, međutim, pretvorile su se u seriju živčanih slomova srednje veličine pri gotovo svakom posjetu trgovinama robe široke potrošnje. Pogotovo, a što je za ovu priču nemjerljivo bitno, nakon uvođenja eura i pripadajućih poskupljenja koja su Vladu zatekla u potpunosti nepripremljenu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Nećemo dopustiti…”

Ona umirujuća glazbena podloga koja bi dobro pristajala Plenkovićevim riječima u rujnu se također promijenila. U agresivni teški metal, oluju gitarskih rifova koji bi se sjajno uklopili u premijerovu jučerašnju tiskovnu konferenciju s koje je – još jednom u posljednjih nekoliko dana – ljutito prijetio onima koji su neopravdno podigli cijene. I izrekao najključniju od svih ključnih rečenica: “Nećemo dopustiti da nam strateško postignuće vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava”.

Dakle, stvar je od početka prilično jasna. Plenković ne luduje na novogodišnja poskupljenja zbog želje za zaštitom potrošača – jer se svašta već naposkupljivalo do kraja prošle godine – nego zato što mu ta priča mijenja narativ velikog uspjeha ulaska u eurozonu. No, priča s ultimatumima neimenovanim profiterima i prijetnja skorim, ali nespecificiranim mjerama otkriva još mnogo više poraznih činjenica o aktualnoj vlasti.

Stvarni svijet je manje bitan

Prvo, stvarni svijet je manje bitan. Daleko manje od slike o tom stvarnom svijetu u javnosti, pogotovo slike o radu Vlade i Andreja Plenkovića osobno. Pa tako zemlja u redovnoj proceduri, poput slika za Instagram, prolazi kroz državnim novcem plaćene filtere PR timova za uljepšavanje stvarnosti.

Jedan od tih filtera je, svakako, i onaj kojim je početkom jeseni “obrađen” Vladin paket za ublažavanje inflacije, nikad veći i sveobuhvatniji paket mjera, kako su se tad hvalili iz HDZ-a. U stvarnosti, paket je dobrim dijelom bio tek PR trik tipa “Projekta Slavonija”. U njemu su se, kako smo tad i pisali, nalazile mjere, natječaji i krediti koji bi bili provedeni i da paketa nije ni bilo.

Gdje su miševi?

No, nije problem u tome što je ta Vladina “mačka” prikazana daleko debljom nego što je bila. Problem je što, po svemu sudeći, baš i nije lovila miševe.

Naime, u tri mjeseca (rujan-studeni) otkad se paket počeo primjenjivati, inflacija je u Hrvatskoj porasla s 12,6 na 13 posto. U Europskoj uniji je, pak, porasla s 10,9 na 11,1 posto. Iako podaci za prosinac nisu još kompletirani, čini se da se u EU inflacija usporava – dok je u Hrvatskoj nastavila rasti. Štoviše, na ovako visokim, dvoznamenkastim stopama inflacije, veći rast su u spomenutom razdoblju imale tek tri zemlje EU – Mađarska, Rumunjska i Slovačka. Ovi podaci sigurno nisu kompliment za “nikad sveobuhvatniji” paket mjera hrvatske Vlade.

Protiv inflacije – tiskovnim konferencijama

Plenković je pritom posljednjih dana, ljut jer se priča o (nespornom) uspjehu ulaska u Schengen i eurozonu pretvorila u priču o poskupljenjima, otkrio očito novu ekonomsku strategiju. Borbu protiv inflacije tiskovnim konferencijama. Jer čak i da se neimenovani (toliko o hrabrosti vlasti) profiteri prepadnu i cijene povuku na razinu od 31. prosinca, tko kaže da neće doći do novog poskupljenja za deset ili četrdeset dana? Inflacija i dalje tutnja i nitko je nikad dosad nije uspio dekretima centralne vlasti. Što, naravno, jako dobro zna i sam Plenković.

No, premijer ovako prikladno mlatarajući ultimatumima i točnim datumom izvršenja svojih prijetnji (inače, petak trinaesti – samo kažem) radi još jednu pokaznu vježbu iz primjenjene znanosti puštanja magle. Naime, nije stvar samo u cijenama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Obnavljaju ministre, a ne kuće

Plenković, naime, ovako vokalnim prijetnjama zlim trgovcima, prikriva priču koja je još sramotnija od sramotne nepripremljenosti vlasti za kontrolu cijena pri uvođenju eura. Radi se o prikrivanju činjenice da će – još jednom – umjesto obnove potresom pogođene Banije i Zagreba doći do obnove kadrova zaduženih za obnovu. Nakon što je premijeru u veljači ministra u čijem je resoru bila obnova “obnovio” USKOK, sad će, po svemu sudeći, Plenković morati “obnoviti” i ministra kojeg je nakon Horvatovog uhićenja predstavljao kao sjajno rješenje.

Težak je to i ozbiljan debakl i države, i Vlade, i premijera osobno. I ne čudi da se uz priču o novim promjenama u Vladi, koje su očito neminovine, serviraju i ovakve stripovske prijetnje zlim trgovcima.

Stvarna stvarnost? Pih…

U stvarnosti, stvarnoj stvarnosti, bilo bi odgovorno da smjenu još jednog ministra zaduženog za obnovu nakon samo deset mjeseci, prati i još jedan papir. Onaj s ostavkom cijele Vlade. No, to je stvarna stvarnost. Ona koja nam ne treba.

U Plenkovićevoj Hrvatskoj, protuinflacijski paket je polučio fenomenalne rezultate, Vlada je osigurala mirnu jesen i zimu građanima. Sad će stati na kraj pohlepnim trgovcima i zaustaviti rast cijena kao takav žestokim tiskovnim konferencijama. A u pozadini će opet zasvirati umirujuća glazbena podloga. Stvarna stvarnost je ionako – precijenjena.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr