Britanski Challenger 2 ima kompozitni oklop koji može izdržati direktnu paljbu ruskog tenka T-72

Rat u Ukrajini
              U Ukrajinu stiže moćna oklopna mašina? 'Prijeloman trenutak koji bi Zelenskom mogao donijeti pobjedu'

FOTO: AFP

Ako britanska vlada Rishija Sunaka odluči povećati vojnu potporu Kijevu, o čemu se trenutno na Otoku raspravlja, britanski tenk Challenger II bit će najmoćnije oklopno vozilo poklonjeno Ukrajini. Kako objašnjava The Telegraph, zaštita koju pružaju kompozitni oklopi tenka, pod nazivom Chobham i Dorchester, a čiji je točan sastav stroga vojna tajna, omogućavaju da britanski Challenger II preživi izravnu paljbu ruskih tenkova T-72.

Dio britanskog sigurnosnog establišmenta negoduje jer bi, strahuju, potencijalni gubitak Challenger II tenka na bojnom polju mogao Rusima razotkriti njegove napredne vojne tajne. Međutim, izgleda da su uporna obrana Kijeva, i sposobnost ukrajinskih snaga da krenu u protuofenzivu, uvjerili Britance da Ukrajincima treba poslati naprednije oružje što bi osiguralo Zelenskom ne samo da ne izgubi rat, već i da potencijalno porazi ruskog agresora.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina bi mogla ponoviti uspjeh iz okolice Harkiva

Telegraph ističe da je Rusija pogrešno koristila svoje tenkove, uglavnom kao statične bunkere bez podrške pješaštva. Doduše, priznaju da se dobro ukopanim ruskim tenkovima ukrajinsko pješaštvo teško može približiti dovoljno da ih napadne protutenkovskim projektilima zapadne proizvodnje, poput, američkog Javelina ili englesko-švedskog NLAW-a. Ističu i da Ukrajina nema dovoljno oklopnih vozila koja mogu uništiti ruske tenkove.

Telegraph navodi da je ruski oklop ugrožen sve dok Ukrajina bude u stanju ratovati ‘kombiniranim oružjem’, odnosno, istovremeno ratovati s tenkovima, pješaštvom, topništvom i zračnim snagama. Objašnjavaju da su ruske obrambene linije prilično tanke, a nakon što se probije prva linija, tvrde, Putinove trupe malo toga mogu učiniti da zaustave dubinsko napredovanje Ukrajine.

Navode da se upravo to dogodilo prošlog ljeta istočno od Harkiva, kada je Ukrajina probila slabo čuvanu rusku obrambenu liniju i pojurila na istok. Povlačenje ruskih snaga tada se pretvorilo o kaotičan bijeg s bojnog polja. Telegraph smatra kako postoji realna šansa od ponavljanja tog scenarija, ako bi se teški tenkovi poput britanskog Challengera II i njemačkog Leoparda II, kombinirali s oklopnim borbenim vozilima pješaštva koja su nedavno obećale SAD, Francuska i Njemačka.

Rusi nisu unaprijedili svoje tenkove od doba Hladnog rata

Navedeni tenkovi su dizajnirani za doba Hladnog rata, kad su se trebali boriti upravo protiv ruskog oklopa s kakvim je danas suočena Ukrajina. Ruski tenk T-72, dok je bio u službi iračke vojske tijekom operacije Pustinjska oluja 1991., desetkovan je američkim pješačkim vozilom Bradley. Sada SAD šalje Ukrajini 50 takvih vozila. Također treba napomenuti, ističe Telegraph, da su zapadna oklopna vozila u međuvremenu mnogo puta unaprijeđena, s boljom optikom, zaštitom i oružjem. Isto se, dodaju, ne može reći za ruski tenkove.

Sukob koji se toliko dugo očekivao tijekom Hladnog rata, u kojem se na bojnom polju sukobljavaju zapadni i ruski tenkovi, mogao bi se uskoro ostvariti. Telegraph na kraju zaključuje da je Putinova vojska malo toga pokazala od 24. veljače prošle godine i da bi teško izdržala napad “zapadnih oklopnih snaga i ukrajinskog duha”.

Source link: www.telegram.hr