‘Svi na svijetu znaju da Kremlj koristi primirja ili zatišja kako bi obnovio snagu’

Rat u Ukrajini
              Zelenski poručio Rusima: 'Oslobodite se sramotnog straha od čovjeka u Kremlju, to uništava vašu zemlju'

FOTO: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju javnosti odbacio je ruski poziv na primirje za vrijeme pravoslavnog Božića. Kazao je da Moskva želi iskoristiti taj blagdan kao “paravan” za obnovu snaga i zaustavljanje napredovanja Ukrajine.

“Sada žele iskoristiti Božić kao paravan da bi barem na neko vrijeme zaustavili napredovanje naših momaka u Donbasu i dovezli opremu, streljivo i trupe bliže našim položajima. Što će time postići? Samo još veći broj žrtava. Svi na svijetu znaju da Kremlj koristi primirja ili zatišja kako bi obnovio snagu”, rekao je Zelenski na ruskom jeziku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne vjeruje u Putinovo božićno primirje

Zelenski se posebno obratio Rusima. “Kako bi rat završio prije, potrebno je da ruski građani pronađu hrabrost i oslobode se sramotnog straha od jednog čovjeka u Kremlju barem na 36 sati tijekom Božića”, dodao je. “Vaš strah koji osjećate prema njemu uništava vašu zemlju”, poručio je. Zelenski je kazao i da će se rat u Ukrajini završiti kada “ruski vojnici ili odu ili budu izbačeni” iz zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije danas naredio prekid vatre duž cijele crte bojišnice od 6. siječnja u 12:00 sati po moskovskom vremenu do 7. siječnja u ponoć. Odluku je donio nakon poziva ruskog patrijarha Kirila da se uspostavi božićno primirje u zoni “specijalne operacije”.

Ukrajina i Zapad uglavnom su skeptični. Američki predsjednik Joe Biden zaključio je da Putin tako samo pokušava “uhvatiti malo zraka”.

 

Source link: www.telegram.hr