Pratimo 312. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. Glavni tužitelj na suđenju Miloševiću: 'Putinu se treba suditi za zločine protiv civila u Ukrajini'

FOTO: AFP

Danas je 312. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Napadi nakon novogodišnje poruke Zelenskog
  • Putin: ‘Rusija nikad neće popustiti Zapadu’
  • Institut za rat: ‘Rusi troše zalihe municije’
  • Sergej Šojgu: ‘Pobjeda je, kao i Nova godina, neizbježna’
  • Ukrajina: ‘Srušili smo 45 ruskih dronova samo sinoć’
  • Velika Britanija prekinula uvoz ruskog ukapljenog prirodnog plina

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina: U ruskim napadima za Novu godinu četvero mrtvih i 50 ranjenih

  • Ukrajinske vlasti izvijestile su u nedjelju o četvero poginulih i 50 ranjenih u ruskim napadima uoči Nove godine i netom nakon ponoći, u kojima su, tvrdi Moskva, gađane tvornice dronova. U tim je napadima gađan glavni grad Kijev i sedam drugih ukrajinskih oblasti, pokazuje zadnje izvješće mjesnih i oblasnih vlasti. Po podatcima navedenim u izvješću o ruskim napadima na Novu godinu, tri osobe, među kojima 22-godišnjakinja, poginule su u gradu Hmeljnickom na zapadu zemlje. Među 50 ranjenih je 13-godišnji dječak i njegova 12-godišnja sestra u selu blizu Hersona, na jugu, navodi predsjednikov ured. Još je jedna osoba poginula u nedjelju, a tri su ranjene u ruskom napadu na Orihiv, u okolici Zaporižja, na jugu, objavile su lokalne vlasti.

Odvjetnik koji je vodio tužbu protiv Miloševića: ‘Nema sumnje da je Putin kriv’

  • Britanski odvjetnik Geoffrey Nice koji je vodio tužiteljstvo u slučaju protiv Slobodana Miloševića ocijenio je da je Putin kriv i da mu se treba suditi u Ukrajini. Za BBC Radio 4 je kazao da “nema sumnje” kako zapovjedni lanac vodi do Putina te da je “najvažnija stvar” da mu se sudi.

“To su zločini protiv čovječnosti zbog civilnih meta koje nikada ne bi trebalo bombardirati i napadati. Nema sumnje da sve vodi direktno do Putina. To su njegovi vojnici, on je kriv”, kazao je.

Ocijenio je da je iznenađen time da drugi tužitelji ne ističu otvoreno tu odgovornost. “Moguće je da će doći do nagodbe koju će netko napraviti, ne Ukrajinci, a u kojoj će stajati da mu se neće suditi. To je grozno i to bi bilo potpuno poricanje pravde za narod Ukrajine”, kazao je.

Velika Britanija prekinula uvoz ruskog ukapljenog prirodnog plina

  • Velika Britanija je danas, s 1. siječnja prekinula uvoz ruskog ukapljenog prirodnog plina. “Ukidamo Putinu financiranje njegovog ilegalnog rata i podržavamo zemlje diljem svijeta koje će smanjiti svoju ovisnost”, napisao je Ured za strane poslove, Commonwealth i razvoj na Twitteru.

Podoljak: ‘Rusija više nema nikakve vojne ciljeve’

  • Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihajlo Podoljak, govorio je o ruskoj invaziji rekavši da “Rusija više nema nijedan vojni cilj.” Dodao je da oni jedino pokušavaju “ubiti što više civila.” Na Twitteru je napisao da je granatiranje Ukrajine u noći na 1. siječnja “još jedna promjena u načinu ratovanja.” Dodao je da je ovo “rat da bi se ubijalo.”

Ruska vojska: u napadima uoči Nove godine gađane tvornice dronova

  • Ruska vojska je priopćila u nedjelju da je u napadima na ukrajinske gradove, pa tako i na Kijev u subotu, gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi spriječila planirane “terorističke napade”. “Dana 31. prosinca 2022. ruske oružane snage su izvele precizan zračno-desantni napad dugog dometa na industrijska postrojenja ukrajinske obrane uključena u proizvodnju napadnih dronova kojima se koristi za izvođenje terorističkih napada na Rusiju”, ističe rusko ministarstvo obrane u dnevnom izvješću.

“Spriječeni su planovi kijevskog režima o izvođenju terorističkih napada na Rusiju u bliskoj budućnosti”, izrazilo je zadovoljstvo ministarstvo. Moskva nerijetko naziva “terorizmom” operacije ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili napade na svoje objekte u Ukrajini. Ruska vojska je ujedno izvijestila da nastavlja ofenzivu u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, gdje se trenutno vode najveće borbe. U ruskim napadima na Kijev u subotu i na druge ukrajinske gradove poginulo je najmanje troje ljudi, a 50 je ranjeno, pokazuju najnoviji podatci ukrajinskih vlasti.

Ukrajina: ‘Srušili smo 45 ruskih dronova samo sinoć’

  • Ukrajinske zračne snage priopćile su u nedjelju da su srušile 45 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala u novogodišnjoj noći, pošto su Staru godinu obilježili raketni napadi na Kijev. “U noći na 1. siječnja 2023. ruski okupator napao je Ukrajinu dronovima kamikazama Šahid-131/136 iranske proizvodnje”, navodi se u priopćenju ukrajinskih zračnih snaga.

Zračne snage navode da je 13 dronova srušeno prije, a 32 poslije ponoći. Ukrajinska vojska nije navela jesu li drugi dronovi pogodili metu. Načelnik kijevske policije Andrij Nebitov objavio je na Facebooku fotografiju na kojoj se vidi dio bespilotne letjelice na kojemu na ruskom piše “Sretna Nova godina”. “Ovo govori sve o terorističkoj državi i njezinoj vojsci”, napisao je.

Novinari agencije France Pressea čuli su eksplozije iznad Kijeva nepunih sat vremena nakon početka 2023., pošto je u raketiranju u subotu poginula najmanje jedna, a ranjeno je više desetaka osoba. Proruske separatističke vlasti na istoku Ukrajine izvijestile su o pogibiji civila u ukrajinskom granatiranju u nedjelju u Jasinuvati, u okolici Donjecka. Rekle su da je ukrajinska vojska odmah nakon ponoći napala Donjeck i obližnju Makijivku, pri čemu je ranjeno najmanje 15 ljudi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sergej Šojgu: ‘Pobjeda je, kao i Nova godina, neizbježna’

  • Ruski ministar obrane Sergej Šojgu sinoć je nahvalio junaštvo ruskih vojnika u novogodišnjoj poruci. Zaključio je pritom da je pobjeda Rusije nad Ukrajinom “neizbježna.” Rekao je da je situacija na frontu teška pa kritizirao Ukrajinu i Zapad jer pokušavaju zadržati Rusiju.

“Dočekujemo Novu godinu u teškoj vojno-političkoj situaciji. U vrijeme kada oni koji pokušavaju izbrisati našu slavnu povijest i velika postignuća, uništiti naše spomenike pobjednicima nad fašizmom i staviti ratne zločince na pijedestal te otkazati i oskvrnuti sve rusko”, kazao je. Potom je kazao vojnicima: “Pobjeda je, kao i Nova godina, neizbježna.”

Ukrajina: Na dron su napisali ‘Sretna Nova godina’

  • Kijevski portal Kijev Post objavio je fotografiju oborenog ruskog drona koji je sinoć poslan u napad na taj grad. Javljaju da su Rusi na njega napisali: Sretna nova’. Fotografije drona je objavio Andrij Nebitov, šef policije kijevske regije.

Institut za rat: ‘Rusi troše zalihe municije’

  • Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj analizi javlja da ruske snage vjerojatno prazne svoje zalihe municije i da će im stoga biti teško pratiti trenutni korak operacija na prvoj crti u Ukrajini. Dodaju da bi to moglo dovesti do teškoća u održavanju visokog pritiska u Bahmutu. Osvrnuli su se i na Putinovu novogodišnju čestitku za koju kaže da pokazuje kako je Putin i dalje nesiguran oko svoje sposobnosti da oblikuje informacijski prostor u Rusiji te da se fokusira na opravdavanje rata u Ukrajini.

Boris Johnson više nego ikad uvjeren da će Putin izgubiti

  • Javio se i bivši britanski premijer Boris Johnson koji je u novogodišnjoj poruci Ukrajini kazao da je sada, više nego ikad, uvjeren da će Putin izgubiti u Rusiji. Kazao je da vjeruje u poboljšanje situacije u 2023. godini.

Putin se javio uoči Nove godine

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin javio se uoči Nove godine izdavši seriju prkosnih poruka. Poručio je da “Rusija nikada neće popustiti Zapadu” te da se bore za “domovinu, istinu i pravdu kako bi sigurnost Rusije bila zajamčena.” Guardian javlja da mu je ovo bilo najduže novogodišnje obraćanje otkako je na vlasti.

Eksplozije u Kijevu, napad nakon novogodišnje poruke Zelenskog

  • Brojne eksplozije čule su se u Kijevu i drugim mjestima diljem Ukrajine, a sirene za zračnu uzbunu zavijale su širom zemlje u prvih nekoliko sati nakon ponoći na Novu godinu. Dok su sirene zavijale, neki ljudi u Kijevu su sa svojih balkona vikali: “Slava Ukrajini! Slava herojima!”, rekli su svjedoci Reutersu. Fragmenti projektila koje su uništili ukrajinski sustavi protuzračne obrane oštetili su automobil u središtu glavnog grada, ali preliminarno nije bilo ozlijeđenih niti žrtava, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Gradska vojna uprava Kijeva priopćila je da su uništena 23 “zračna objekta” koje je lansirala Rusija.

Napadi su uslijedili nekoliko minuta nakon novogodišnje poruke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u kojoj je poželio pobjedu svojoj zemlji u ratu koji traje već 11 mjeseci i ne nazire mu se kraj. Eksplozije su se čule i nakon toga, bez izravnih izvješća o šteti, izvijestili su Reutersovi svjedoci. Bilo je i neslužbenih izvješća o eksplozijama u južnoj regiji Herson i sjevernoj regiji Žitomir. Napadi su uslijedili nakon baražne paljbe od više od 20 krstarećih projektila ispaljenih na mete diljem Ukrajine u subotu, što je ukrajinski pravobranitelj za ljudska prava Dmitro Lubinets nazvao “terorom u novogodišnjoj noći”.

Dužnosnici grada Kijeva i regije rekli su u aplikaciji za razmjenu poruka da sustavi protuzračne obrane rade. Oleksej Kuleba, guverner kijevske regije, rekao je da je ona napadnuta dronovima. Nije odmah poznato jesu li neke mete pogođene. Vjačeslav Gladkov, guverner južne ruske regije Belgorod koja graniči s Ukrajinom, rekao je pak da je tijekom noćnog granatiranja predgrađa ruskog grada Šebekina bilo oštećenja na kućama, ali nije bilo žrtava. Ukrajina nikada nije javno preuzela odgovornost za bilo kakve napade unutar Rusije, ali ih je nazvala “karmom” za rusku invaziju.

Novogodišnja poruka Zelenskog: ‘Želim samo pobjedu’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se kasno u subotu navečer obratio Ukrajincima i za 2023. godinu im poželio samo jednu stvar: “Pobjedu.” Ovo je prva Nova godina otkako je počela ruska invazija. Zelenski je naglasio da će biti tu uz svoj narod dokle god traje borba za slobodu. “Govorili su nam da se predamo, izabrali smo protunapad. Spremni smo boriti se za slobodu. Zato smo tu. Ja sam tu, mi smo tu, vi ste tu, svi smo tu. Mi smo Ukrajina”, kazao je.

Source link: www.telegram.hr